Kol eller gasol – vilken typ av grill är bäst?

Grillning har blivit en riktig materialsport, och utbudet av olika grillar är större än stort. Här är några plus och minus som är bra att känna till när du väljer mellan kol och gasol. Välj bästa grillen till just din grillsommar!

Smakar maten bättre med kolgrill? Det här är verkligen en vattendelare! Vissa säger bestämt att gasolgrillen inte ger riktigt samma härliga grillsmak, medan andra menar att grillaromen kommer från fett och vätska snarare än från själva kolen och att det inte går att känna skillnad.  Här är några andra lite mer givna skillnader mellan kol- och gasolgrill:  

Gasolgrill

+ Ingen väntan! Gasolgrillen får snabbt rätt temperatur, så ingen mer hungrig väntan på en lurig glödbädd. Perfekt om planering inte är din starkaste sida eller om du gillar att spontangrilla.

+ Mer kontroll över temperaturen. Du kan ställa in exakt den temperatur du vill ha och byta från fullt ös till indirekt grill när råvaran kräver det. Bra om du vill grilla större köttbitar!

+ Kul för prylnörden! Vem vill inte ha en grill med en massa smarta funktioner? 

- Akta gasen! Gasoltuben måste placeras säkert så du lätt kan stänga av gasen om du skulle drabbas av grillbrand. 

- Ofta lite dyrare

Kolgrill

+ Känslan! Om grillmys för dig ÄR synen av en perfekt glödbädd eller ljudet av kol som dammar ner så ska du ha en klassisk kolgrill.

+ Enkel grillning som alla fixar (med olika tillbehör som till exempel röklåda samt olika sätt att fördela glödbädden kan du också enkelt ta grillningen till nästa nivå)

+ Lätt att flytta. Med smidiga varianter kan du enklare ställa grillen precis där du vill eller rulla den dit kvällssolen skiner.

- Lätt att bränna maten. (Sen behöver ju inte ständig passning vara en nackdel – det kan ju vara skönt att få en stund för sig själv vid grillen också med något gott i glaset…)

Tips:Lock till kolgrillen gör dig alltid till en bättre grillare! Höj temperaturen med locket på eller släck lågor från fett som droppat ner - bra för mer säker grillning! Se till att du också har bra verktyg för att plocka bort eller flytta runt kolbriketter så att du kan styra hettan för att passa det du grillar. För smidigare tändning av grillen finns speciella tändrör som hjälper dig att få jämn glödbädd.

Andra typer av grillar

Det finns smidigare grillvarianter som bordsgrillar och picknickgrillar som funkar bra för enklare grillning, både med el, kol och gasol som värmekälla. Elgrill är smidigt om du kan dra en kabel, men lite sämre om du inte har plats att ställa in grillen över natten.

Engångsgrill duger väl i ärlighetens namn mest för att grilla korv? Kolla in Tommy Myllymäkis test av engångsgrillar här >> 

Fortsätt läsa för smarriga recepttips till grillkvällen!