Het piri piri kyckling med krispiga pommes

Het piri piri kyckling med krispiga pommes
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Het piri piri kyckling med krispiga pommes

2

19 ingredienser

45 m

Vad sägs om en smakrik kyckling med piri piri som får sällskap av en fräsch tomatsallad och krispiga pommes? Perfekt helgmiddag!

läs mer
Mischas kurs - mischa

Vin och mat i kombination!

Nyhet! Gå vår onlinekurs Vin och mat i kombination med Mischa Billing och lär dig skapa fantastiska smakkombinationer.

Läs mer

Ingredienser

portioner4

Piri piri-kyckling

  • 2 hela kycklingar, små och delade på hälften
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök (stora)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt
  • peppar
  • piri piri sås (finns i välsorterade matbutiker)

Tomatsallad

  • 4 tomater (på kvist)
  • 1 silverlök
  • 3 msk rapsolja (eller annan mild/god olja)
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Pommes frites

  • 2 bakpotatisar
  • 1,5 l vatten
  • 0,5 msk ättiksprit 12 %
  • 4 dl frityrolja
  • salt

Gör så här

  1. Piri piri-kyckling
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kycklingarna på hälften till 4 halvor.
  3. Smält smöret i en kastrull. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt pressad vitlök och soja, rör om.
  4. Lägg kycklinghalvorna på en plåt och pensla på det smaksatta smöret. Häll även över det sista som är kvar i kastrullen.
  5. Salta och peppra kycklingen ordentligt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
  6. När 30 minuter gått så ta ut kycklingen och pensla på piri-piri sås. Piri-piri är starkt och det skall det vara! (Det är ju bara skinnet som blir starkt).
  7. Sätt in kycklingen ytterligare 15 minuter. Skinnet ska bli riktigt krispigt och gyllene och innertemperaturen intill benet ska uppnå 82 grader.
  8. Tomatsallad
    Tvätta tomaterna och skär i bitar.
  9. Skala silverlöken och hyvla tunt med hjälp av en mandolin, eller skär tunt med kniv. Lägg sedan löken i en skål med iskallt vatten och låt dra ca 10 minuter. (För att löken ska bli mildare och samtidigt krispig och fin när den skall ätas rå).
  10. Lägg allt i en skål och tillsätt olja, vinäger och torkad oregano. Salta och blanda om ordentligt. Dra även något varv med svartpepparkvarnen.
  11. Pommes frites
    Spara skalet på bakpotatisen och skär den på längden i 0,5 cm tjocka skivor. Skär sedan ut stavar av skivorna. Ca 0,5 x 0,5 cm.
  12. Förkoka potatisen i ca 7-8 minuter i vatten som täcker potatisen samt ättikan.
  13. Häll av kokvattnet försiktigt och låt potatisen ånga av på en handduk tills de svalnat helt.
  14. Förfritera pommes fritesen på 150 grader i ca 4-5 minuter. Lägg upp på papper och fritera sedan igen innan servering på 170-180 grader i ca 3-4 minuter. De ska bli gyllene och krispiga.
  15. Vänd upp på papper och salta direkt!
  16. Servering
    Servera den härligt heta piri piri-kycklingen med den syrliga tomatsalladen och de krispiga pommesen!