Grillad lax med vårprimörer och dillcrème

Grillad lax med vårprimörer och dillcrème
Foto: Köket.se

Grillad lax med vårprimörer och dillcrème

Från: Köket

18 ingredienser

30 min

Grillad lax är en riktig höjdare - och gillas ofta av både små som stora gourmander. Servera med grillade primörer och en kall dillcrème.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800 g laxsida, färsk
  • 1 knippe rädisa
  • 6 morötter, små
  • 1 knippe grön sparris
  • 10 potatisar, små
  • 0,5 citron
  • 1 rödlök
  • dill
  • färsk rosmarin
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Dillkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 2-3 msk majonnäs
  • 1 msk grovkornig senap, stark
  • 0,5 citron, några droppar
  • peppar
  • 0,5 kruka dill

Gör så här

  1. Starta grillen och ta fram ugnsfolie.
  2. Skiva sparris och morötter på längden och skiva klyftor av potatisen, löken och dela rädisorna på mitten. Skapa ett paket av ugnsfolie och lägg i rotfrukter, ringla över olja, salt, peppar och några rosmarinkvistar.
  3. Gör ett nytt foliepaket för laxen. Salta o peppra, lägg på några skivor citron och några kvistar färsk dill.
  4. Förslut foliepaketen och lägg båda paketen på grillen när kolen är grå och en jämn värme uppstått.
  5. Laxen är klar vid en innertemperatur på ca 54 grader, cirka 15 minuter. Rotsakerna är kara när de är mjuka med något motstånd, också ca 15 minuter.
  6. Gör dillkrämen genom att blanda crème fraiche, majonnäs, citron, dill, peppar och senap, rör ihop allt.
  7. Lägg upp allt på ett vackert fat och servera!