Välj rätt fisk och skaldjur

Pilgrimsmusslor med grön sparris och reducerad balsamico
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Fisk och skaldjur är både nyttigt och gott. Men många arter hotas av överfiske och för att våra måltider ska vara goda även utifrån ett miljöperspektiv finns det en del att tänka på. Här får du tips och råd!

Utfiskning är ett stort problem och många arter i våra hav är idag utrotningshotade eller i stort behov av återhämtning. I andra fall handlar det om att odlingar skadar miljön och ger upphov till sociala problem. Det sistnämnda gäller tropiska jätteräkor. Numera finns jätteräkor som är godkända, titta i listan nedan för mer information. Det går också i de flesta recept utmärkt att ersätta med till exempel havskräftor eller annat miljömärkt alternativ. 

Om du vill göra det enkelt att välja rätt i butik – håll utkik efter MSC-, ASC- och KRAV-märkta varor. Fråga gärna personalen i din mataffär om miljömärkta alternativ så får de också tydliga signaler om att detta är något som efterfrågas.

För dig som vill hålla koll rekommenderar vi WWFs konsumentvägledande fiskguide, där rött ljus är en varning som sätts baserad på olika sammanvägda faktorer som till exempel bestånd eller fiskemetoder och dess ekosystemeffekter. Olika fiskars status i den här konsumentguiden kan förändras över tid, så ta för vana att se efter med jämna mellanrum.

Sill och strömming

Pilgrimsmusslor, handplockade

Blåmusslor, odlade

MSC-märkt torsk