Presenteras av Kökets kurser

Paul Svensson ger grönsakerna huvudrollen

paul-svensson-porträtt
Foto: Erica Wessman

Paul Svensson är kocken som gillar naturlig och enkel mat. Han brinner för att förmedla sin passion för grönsaker och strävar efter att ge dem högre status. Här delar han med sig av sina bästa tips för hur du lyckas med grönt.

Vad är det bästa med grönsaker?
– De är så outforskade och kan ge dig nya upplevelser varje dag. Falukorv är falukorv och kyckling är kyckling. Självklart så finns det olika nyanser av bra och dålig kyckling, men det är fortfarande kyckling. När det kommer till grönsaker  så finns det så otroligt många att välja bland, allt beroende på säsong och sort. Det finns också ett mycket större nyhetsvärde i en god vegetabilisk upplevelse jämfört med en god animalisk upplevelse.

Vilken grönsak har du alltid hemma? 
– Jag har alltid någon form av lök hemma. Det är god i sig själv och tacksam att skapa goda grejer med, och så passar den till vilken maträtt som helst. Det bästa mina ungar vet är helrostad lök som man skär och blandar med
olivolja.

Vad är det största misstaget man gör när man ska tillaga grönsaker?
– Att man tror att det är ett självspelande piano och att det bara är att kasta ner morötterna i vatten och hoppas på det bästa.  Kokar du en morot i rätt saltmängd och tillagar den till rätt innertemperatur kan den få en helt ny smakbild. Det är därför löken bränns på grillen men aldrig köttet. Om köttet aldrig fanns där så skulle lökens värde bli större och få chans att glänsa och spela huvudrollen.


Du har precis lanserat en onlinekurs om grönsaker. Vad får man lära sig i den? 
– Först och främst får man ta del av kemin - vad 
händer med en specifik grönsak när du tillagar den? Hur smakar den? Vad passar den till? Hur påverkar valet av tillagningsteknik? Och så visar jag hur man kan skapa spännande måltider med en och samma grönsak utan att behöva ta in alltför många andra råvaror. Kursen handlar väldigt mycket om att ta den kunskap som vi redan har när vi lagar animaliskt och applicera den på vegetabilier. 

Kokar du en morot i rätt saltmängd och tillagar den till rätt innertemperatur kan den få en helt ny smakbild.

Finns det någon bortglömd grönsak som förtjänar att komma in i finrummet?

– Kålroten! Det är en ganska kraftfull grönsak som kräver en lite mer omsorgsfull tillagning än att bara koka sönder och mosa. Tillagar du den till exempel i en syrlig äppelmust får du en helt annan smakupplevelse, då ger du den vad den saknar, nämligen balansen och fräschören. Eller prova att råmarinera den, då påminner den mer om en frukt än om en rotfrukt.

Handen på hjärtat, finns det någon grönsak du inte gillar?
– Jag gillar nog alla, men det är klart att det finns några som är knepigare än andra. Sallad är en svår produkt som har en viss begränsning. Man kan torka och grilla den och äta den rå. Men jag föredrar helt klart de grönsaker som  sprattlar lite mer i munnen, och som har en lite större variation i smakupplevelsen.

Pauls 3 tips att få barnen att äta mer grönt

 1. Servera alltid grönsakerna först. Duka fram dem på bordet som råkost eller​nykokta som ett snacks före maten.

 2. Undvik att blanda och gegga ihop grönsaker. Det är bättre när barnen har en översikt över vad som serveras så att de direkt kan välja bort det de inte gillar eller få chans att testa något nytt. 

 3. Lägg upp vackert! Ställ inte fram grönsakerna i en tråkig kastrull utan skär dem vackert och lägg upp på ett fint fat.

Vill du laga mer grönt?

 • Pauls kurs grönsaker samlingsbild

  Paul Svensson tipsar

  Att odla och tillaga sina egna grönsaker plockade direkt från trädgården, blomsterlådan eller krukan i fönstret är en riktigt härlig känsla!
  Här har vi samlat enkla odlingstips och goda, gröna recept från Paul Svenssons onlinekurs.
  Presenteras av Kökets kurser
 • Pauls 3 tips - så lyckas du med rotsellerin_01

  Mest populära vegorecepten

  Alienliknande rötter och ett grovt jordigt skal. Ja det är rotsellerin det! Men den har efter några århundraden som ful soppgrönsak äntligen fått en plats i finköken, tack vare dess otroliga smakrikhet. När det gäller rotselleri är det helt enkelt insidan som räknas!
  Presenteras av Kökets kurser
 • Lyckas med alla dina potatisrätter - Paul Svensson ger dig proffstipsen_06

  Pauls 5 bästa potatistips!

  Det finns smarta knep för hur du lyckas med alla dina potatisrätter. Med tipsen nedan kommer rätterna bli lika goda som på restaurang. Här får du nämligen ta del av Paul Svenssons bästa potatistips som är hämtade ur hans onlinekurs.

  Smulades potatisen sönder i potatissalladen? Blev potatisen smaklös som du skulle servera kokt med lite smör och salt? Blev pommesen hård inuti? Med följade tips kommer du lyckas med alla potatisrätter framöver!
  Presenteras av Kökets kurser
 • Sparrisens mysterium och användningsområde_5

  5 smarta sparris-tips från Paul Svensson!

  Vad är skillnaden mellan vit och grön sparris? Hur förvarar man sparris och hur länge håller den? Paul Svensson vet hur du tar tillvara på grönsakerna på allra bästa sätt! Med hans vinnande tips från onlinekursen Gröna smaker kan du ta tillvara på och laga magiska rätter med sparris.

  Här har vi samlat 5 av hans tips från kursen!
  Presenteras av Kökets kurser
 • 3 hemligheter bakom en krämig putatispuré_header2

  Så gör du en perfekt krämig potatispuré!

  Paul Svensson vet hur du tar tillvara på grönsakerna på allra bästa sätt. Med hans vinnande tips från onlinekursen Gröna smaker kan du laga en magisk potatispuré som får gästerna att häpna.

  Här har vi samlat 3 av hans tips från kursen!
  Presenteras av Kökets kurser