Lyckas med alla dina potatisrätter - Paul Svensson ger dig proffstipsen_06

Pauls 5 bästa potatistips!

Det finns smarta knep för hur du lyckas med alla dina potatisrätter. Med tipsen nedan kommer rätterna bli lika goda som på restaurang.

Här får du nämligen ta del av Paul Svenssons bästa potatistips som är hämtade ur hans onlinekurs Gröna smaker kan du laga en magisk potatispuré som får gästerna att häpna. Här har vi samlat 3 av hans tips från kursen!

Smulades potatisen sönder i potatissalladen? Blev potatisen smaklös som du skulle servera kokt med lite smör och salt? Blev pommesen hård inuti? Med följade tips kommer du lyckas med alla potatisrätter framöver!

I Paul Svenssons onlinekurs ”Skapa magi med grönsaker” finns mängder av recept, tips, råd och filmer som ger dig kunskap att kunna tillaga dina grönsaker till perfektion i köket.

1. Så vet du vilket recept potatisen lämpar sig bäst för

Kommer potatisen göra sig bäst som puré, friterad, kokt eller i en potatissallad? Ett enkelt knep är att dela potatisen och titta på knivbladet. Blir bladet vitt och nästan lite grusigt innehåller potatisen mycket stärkelse. Stärkelserik potatis är i sin tur väldigt bra att göra potatismos och puré på! De gör sig även väldigt bra som friterade.

Blir knivseggen bara lätt fuktig är det en fast potatissort. De här sorterna lämpar sig perfekt till att exempelvis koka och äta som de är eller ha i en potatissallad. Anna Belle är en sådan sort!

Gå Pauls matlagningskurs

2. Perfekt kokt potatis

Om du kokar potatisen med salt spricker strukturen och potatisen tar åt sig mer vatten. För att behålla potatisens goda smak bör de kokas i enbart vatten som precis täcker dem i kastrullen.

Vill du få till en riktigt god kokt potatis som är ljuvlig att äta som den är med lite salt, smör och tillbehör ska du välja sorten Anna Belle.

Potatis har en så otrolig smak att erbjuda om du tillagar den väl –Paul Svensson

Gå Pauls matlagningskurs

3. Lyckas med en underbar potatispuré

För att potatisen ska binda fettet och vätskan på bästa sätt, som du tillsätter i din potatispuré, bör du använda en potatispress och en stärkelserik potatissort. Genom att använda potatispressen finfördelar du potatisen utan att mosa den helt. Det här knepet ger en perfekt puré där potatisens stärkelse binder vätskan och fettet och gör purén riktigt len och krämig.

Bästa potatissorterna till mos och puré:
- Mandelpotatis: En mjölig potatis som ger en makalös karaktär till din potatismos.
- King Edward: En oerhört kokkänslig potatis. Men med sin otroligt milda smak och perfekta egenskaper ger den en riktigt len och krämig potatispuré.

I Pauls Svensson onlinekurs finns hans underbara recept på en perfekt potatispuré >>

Gå Pauls matlagningskurs

Smart potatiskunskap

4. Potatis är ingen rotfrukt

Visste du att potatis inte är en rotfrukt? Potatisen är egentligen bara en energidepå till den mycket giftiga plantan som vi ser ovan jord. Därav bör du aldrig tillaga blasten på en potatis utan bara potatisarna.

5. Så förvarar du potatisen rätt

Potatis har otroligt bra lagringsegenskaper om du förvarar den rätt. Lägg dem i en papperspåse längst ner i kylen där det är svalt och mörkt så kommer potatisen hålla sig fin så länge du vill.

I Pauls Svensson onlinekurs finns alla hans goda recept och smarta ”se och gör” filmer >>

Gå Pauls matlagningskurs

Senaste recepten från Paul