Plommon- och valnötspaj

NYHET
Plommon- och valnötspaj
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Plommon- och valnötspaj

14 ingredienser

En helt ljuvlig plommon- och valnötspaj med krispig nötighet och sötma med njutning i varje tugga. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller kanske en kula vaniljglass.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör
  • ca 4 dl vetemjöl (250 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g smör
  • 100 g strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 700 g plommon, urkärnade
  • 1 ägg, uppvispat (till pensling)
  • pärlsocker, att strö över pajen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på180 grader varmluft.
  2. Pulsmixa ingredienserna till pajdegen och kavla sedan ut två tredjedelar av degen på bakplåtspapper. Klä formen med degen, låt den hänga ut lite över kanten.
  3. Vispa smör och socker till fyllningen luftigt. Vispa i ägg, mjöl, valnötter, fänkål och citronsaft. Fördela smeten i pajskalet.
  4. Smält 1 msk smör och 1 msk socker i en stekpanna. Stek plommonen hastigt på snittytan och lägg ut dem jämnt ovanpå smeten i formen.
  5. Kavla ut resten av degen och skär i 2 cm breda längder. Lägg längderna i ett rutmönster över pajen och fäst dem i kanten.
  6. Pensla degen med ägg och strö lite pärlsocker över.
  7. Baka i ugnen i 45 minuter. Skär bort överflödig pajdeg från kanten. Servera pajen ljummen.