Gräddstekt äpple med solroscrumble och yoghurtglass

NYHET
Gräddstekt äpple med solroscrumble och yoghurtglass
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Gräddstekt äpple med solroscrumble och yoghurtglass

13 ingredienser

En ljuvligt god dessert höstens goda äpplen. Äppelhalvor karamelliseras med grädde och en skvätt calvados för att sen läggas upp och toppas med ett crumble på solroskärnor och en kula frisk och fräsch yoghurtglass.

Ingredienser

portioner

Gräddstekta äpplen

  • 4 fasta äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 msk calvados

Solroscrumble

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 250 g strösocker
  • 150 g solroskärnor
  • 175 g vetemjöl
  • 0,5 ägg

Yoghurtglass

  • 1 l vaniljglass
  • 2 dl turkisk yoghurt

Garnering

  • ätbara blommor, t ex ringblomma

Gör så här

Solroscrumble

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Mixa solroskärnorna till ett mjöl. Vispa ihop med övriga ingredienser. Kavla ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna. Hacka eller smula sönder till mindre bitar.

Gräddstekt äpple

  1. Halvera äpplena. Värm upp stekpanna med socker och vatten i stekpannan tills det blir en karamell.
  2. Häll i calvados och lägg i äpplena med snittytan neråt. Slå på grädde och lägg på ett lock. Baka i ett par minuter tills äpple är mjukt. Lyft upp äppelhalvorna och lägg åt sidan. Koka ihop vätskan i pannan till en "gräddsås”.

Yoghurtglass

  1. Pulsmixa fryst glass i matberedare tillsammans med yoghurt till en krämig konsistens. Frys igen i ca 30 minuter

Servering

  1. Slå såsen över äpplet och servera med solroscrumble och yoghurtglass.