Karamelliserad päronmarmelad

NYHET
Karamelliserad päronmarmelad
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Karamelliserad päronmarmelad

10 ingredienser

Ta vara på säsongens päron och gör en päronmarmelad med karamelliserade toner - ett recept som passar perfekt till ostarna Gruyère, Roqueford och Camembert .

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 4 cl citronsaft
  • 4 päron
  • 1 tsk ingefära, fint tärnad
  • 1 lagerblad
  • 4 cl cognac, whisky eller annan sprit

Till servering:

  • gruyèreost, Grottlagrad
  • roquefortost
  • camembertost

Gör så här

  1. Smält socker med vatten och låt karamellisera det riktigt gyllenbrunt.
  2. Skala och dela päronen i mindre bitar samt kärna ur. (Torka skalen gärna till te).
  3. Tillsätt spriten och päronbitarna till karamelliseringen i stekpannan. Skaka om så allt blandas och lägg på lock. Fortsätt skaka kastrull under tiden tills det börjar släppa vätska och koka. Tillsätt ingefära och lagerblad och sjud till krämig konsistens.
  4. Lägg upp på väl rengjord burk och förvara i kyl.