Karamelliserad päronmarmelad

Karamelliserad päronmarmelad
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Karamelliserad päronmarmelad

10 ingredienser

Ta vara på säsongens päron och gör en päronmarmelad med karamelliserade toner - en marmelad som passar perfekt till ostarna Gruyère, Roquefort och Camembert.

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 4 cl citronsaft
  • 4 päron
  • 1 tsk ingefära, fint tärnad
  • 1 lagerblad
  • 4 cl cognac, whisky eller annan sprit

Till servering:

  • gruyèreost, Grottlagrad
  • roquefortost
  • camembertost

Gör så här

  1. Smält socker med vatten och låt karamellisera det riktigt gyllenbrunt.
  2. Skala och dela päronen i mindre bitar samt kärna ur. Torka gärna skalen till te.
  3. Tillsätt spriten och päronbitarna till karamelliseringen i stekpannan. Skaka om så allt blandas och lägg på lock. Fortsätt skaka kastrullen under tiden tills det börjar släppa vätska och koka. Tillsätt ingefära och lagerblad och sjud till krämig konsistens.
  4. Lägg upp på väl rengjord burk och förvara i kyl.