Godaste chipsen på jordärtskocka med kantarelldipp

NYHET
Godaste chipsen på jordärtskocka med kantarelldipp
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Godaste chipsen på jordärtskocka med kantarelldipp

11 ingredienser

40 min

Hemgjorda och riktigt krispiga chips på jordärtskocka serverade med en magiskt god dipp på kantareller och brynt smör att dippa i. Vansinnigt gott till helgens mingel

Ingredienser

  • 1 kg jordärtskocka
  • olja, till fritering

Kantarelldipp

  • 2 ägg, kokta i ca 3 minuter
  • 100 g kantareller
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 citron
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl smör, brynt
  • olja, till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Hacka kantarellerna smått. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs kantareller och lök i lite olja i en stekpanna tills vätskan från svampen kokat bort och löken blivit lite mjuk.
  3. Ta från värmen och låt svalna.
  4. Mixa lättkokt ägg med senap, citronskal, citronjuice och salt. Tillsätt rapsolja och brynt smör i en tunn stråle under mixning.
  5. Avsluta med kantareller med löken. Mixa ytterligare lite, det ska inte bli helt slätt. Smaka av och ställ åt sidan.
  6. Skrubba och skiva jordärtskockorna tunt med en mandolin. Lägg dem i en skål med saltat vatten, låt stå ett par minuter.
  7. Värm oljan i en kastrull eller gryta till 150 grader.
  8. Lyft upp skivorna och låt dem rinna av torka väl med en kökshandduk.
  9. Fritera i omgångar till ljusbrun färg och att oljan tystnar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  10. Servera de krispiga chipsen med den goda dippen.