I samarbete med Kökets kurser

5 smarta sparris-tips från Paul Svensson!

Vad är skillnaden mellan vit och grön sparris? Hur förvarar man sparris och hur länge håller den? Paul Svensson vet hur du tar tillvara på grönsakerna på allra bästa sätt! Med hans vinnande tips från onlinekursen Gröna smaker kan du ta tillvara på och laga magiska rätter med sparris.

Här har vi samlat 5 av hans tips från kursen!

1. Sparrisen bör ätas omgående

Sparrisen är i säsong under mitten av maj och fram till midsommar. Sparrisen har kort hållbarhet och bör därför tillagas och avnjutas så tidigt som möjligt efter att du skördat eller köpt den.

Vill du får mer kunskap om sparris och andra grönsaker? Massor av tips, råd och recept hittar du i Pauls onlinekurs som du kan köpa här >>

2. Ta bort gummibandet runt sparrisen

Ta bort gummibandet direkt när du köpt hem din sparris. Sitter gummibandet kvar påskyndar det förruttnelseprocessen av sparrisen.

3. Vit och grön sparris är samma växt

Den vita och gröna sparrisen är egentligen samma växt. Den vita har fått växa under jord genom att man ständigt täckt över den medan den växt. Det gör att den vita sparrisen kräver mer arbetskraft än den gröna då de växer väldigt snabbt.

Receptet på Pauls dragonbakade vit sparris hittar du i lektion 5 >>

Kul fakta! Sparrisen växer mellan 2-2,5 cm i timmen och är den mest snabbväxande grönsaken

-Paul Svensson

4. Öka hållbarheten på sparrisen

Skär bort den nedersta delen av sparrisen och sätt dem i ett glas med vatten. Precis som med snittblommor! Då förlänger du hållbarheten på sparrisen och den håller sig fräsch i upp till en vecka i kylen.

5. Använd skalet som smaksättare

Väljer du att skala din sparris så använd skalet för att göra makalösa smaksättare till dina rätter.

Vill du ha fler recept, tips och råd om hur du tillagar din grönskar till perfektion? Läs mer och köp Pauls onlinekurs här >>

Fler recept av Paul

Fler tips!