Pauls Shepherd's Pie

NYHET
Pauls Shepherd's Pie
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Pauls Shepherd's Pie

22 ingredienser

Shepherd´s Pie, fåraherdens paj, är en läcker paj med köttfärssås i botten toppad med potatismos som gratineras i ugnen. I Pauls variant byts köttfärsen ut mot en mustig sås på rödbetor, linser och svamp.

Klassisk shepherd's pie
Donals Shepherd’s pie

Klassisk shepherd's pie

Vill du ha ett klassiskt recept på shepherd's pie med lammkött är detta recept av Donal Skehan en höjdare!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 rödbetor, förkokta och skalade
  • 1 msk smör
  • 2 dl gotlandslinser (eller fina korallinser)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 200 g ostronskivling, skuren
  • 2 morötter, tärnat
  • 2 msk worcestersås
  • 2 msk soja
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 l svampbuljong (eller grönsaksbujong)
  • salt
  • svartpeppar

Potatismos

  • 500 g mjölig potatis
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 150 g cheddarost
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • muskot

Inlagda betor

  • 2 rödbetor, förkokta
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

Inlagda betor

  1. Skiva betorna. Rör ihop ättika, socker och vatten. Slå över betorn och låt dra.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna betorna och lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Rosta i ugnen 10-15 minuter.
  4. Skala och finhacka lök och morot. Hacka svampen.
  5. Fräs löken i olja i en panna. Tillsätt svamp och morot. Fräs tills det mjuknar.
  6. Tillsätt linser, buljong, worcestersås och soja. Tillsätt krossade tomater. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt koka ihop och bli tät, ca 20 min. Avsluta med de ugnsrostade betorna.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av så vätskan försvinner.
  2. Vispa sedan potatisen med olja och grädde till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och riven muskot.
  3. Blanda med riven ost. Fyll en spritspåse med moset. Det går också bra att bre ut moset i formen.
  4. Lägg över grytan i en pajform eller annan ugnssäker form. Spritsa eller bred moset över grytan.
  5. Gratinera i ugn på 210 grader, grillfunktion. Ta ut när den fått färg och servera med inlagda rödbetor.