vitkål vegoguiden

Vegoguiden - för att välja mer och bättre vego

Att äta mindre kött och mer vego är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten. Men visste du att det finns bättre och sämre val även när det kommer till det växtbaserade vi lägger på tallriken? Låt oss guida dig rätt i vegodjungeln!

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av en persons klimatpåverkan och av det vi äter belastar kött och andra animaler klimatet mest. Det är därför viktigt att göra bra klimatval när vi köper alla typer av livsmedel, som ex. kött, fisk och grönsaker. 

Men många av våra mest kära produkter (till exempel avokado, bananer, nötter, oliver, dadlar, kokos) har hög negativ påverkan på den biologiska mångfalden där odlingarna slår ut djurlivet och naturen och påverkar vattenmängden i regionen.

Väljer du importerade frukter och grönsaker i butik, som exempelvis vindruvor, citron, lime, apelsiner, mango, grapefrukt, bananer mfl, se till att alltid välja ekologiskt som är odlade utan farliga, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Tur att WWF har gjort en vegoguide! Genom ett trafikljussystem med grönt, gult och orange får du kunskap om vilka råvaror som är bra att välja mycket av – och vilka som kan vara klokt att bara välja ibland.

Här hittar du WWF's vegoguide