Vegoguiden - välj rätt frukt och grönt

Frukt och grönsaker är både gott, hälsosamt och en viktig del av det vi bör få i oss dagligen.
Men det viktigaste är inte om det som ligger på tallriken är kött, fisk eller grönsaker - det handlar om att välja rätt råvaror.

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av en persons klimatpåverkan. Det är därför viktigt att göra bra klimatval när vi köper alla typer av livsmedel, som ex. kött, fisk och grönsaker. 

För att vi ska leva hållbart inom vår planets gränser behöver vi människor göra mer vegetabiliska val i vår vardag. Men allt som är grönt och vegetariskt är inte alltid det bästa ur klimatsynpunkt.

Många av våra mest kära produkter (avokado, bananer, nötter, oliver, dadlar, kokos)  är utsatta för kraftiga kemiska bekämpningsmedel, har hög påverkan på den biologiska mångfalden där odlingarna slår ut djurlivet och naturen och påverkar vattenmängden i regionen.

WWFs Vegoguiden är en praktisk guide för konsumenter som vill göra medvetna val även när det kommer till grönsaker, frukt, baljväxter, nötter och spannmål. I guiden kan du enkelt ta reda på vad du ska välja för typ av råvaror när du handlar - med andra ord: välja bättre vego!

För dig som vill ta steget och lära dig mer om vilka vegetariska produkter du ska välja när du handlar rekommenderar vi att kika på WWF's vegoguide. Genom ett trafikljussystem med grönt, gult och oranget får du kunskap om vilka råvaror som går fint att äta, vilka som kan ätas ibland och vilka som helst skall uteslutas. 

Här hittar du WWF's vegoguide >>