vitkål vegoguiden

Vegoguiden - för att välja mer och bättre vego

Frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och spannmål är både gott, hälsosamt och en viktig del av det vi bör få i oss dagligen.

Att äta mindre kött och en större andel växtbaserat är också en av de viktigaste sakerna vi konsumenter kan göra för att äta inom planetens gränser.

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av en persons klimatpåverkan och av det vi äter belastar kött och andra animaler klimatet mest. Det är därför viktigt att göra bra klimatval när vi köper alla typer av livsmedel, som ex. kött, fisk och grönsaker. 

Samtidigt finns det bättre och sämre val även av det växtbaserade vi lägger på tallriken. Allt som är grönt och vegetariskt är inte alltid det bästa för vår planet.

 
Många av våra mest kära produkter (avokado, bananer, nötter, oliver, dadlar, kokos) kan exempelvis ha hög negativ påverkan på den biologiska mångfalden där odlingarna slår ut djurlivet och naturen och påverkar vattenmängden i regionen. Men det finns bättre val att göra även av detta!

WWFs Vegoguiden är en praktisk guide för konsumenter som vill göra medvetna val även när det kommer till grönsaker, frukt, baljväxter, nötter och spannmål. I guiden kan du enkelt ta reda på vad du ska välja för typ av råvaror när du handlar - med andra ord: välja bättre vego!

För dig som vill ta steget och lära dig mer om vilka vegetariska produkter du ska välja när du handlar rekommenderar vi att kika på WWF's vegoguide. Genom ett trafikljussystem med grönt, gult och orange får du kunskap om vilka råvaror som är bra att välja mycket av – och vilka som kan vara klokt att bara välja ibland.

Här hittar du WWF's vegoguide