Vilka grönsaker är enkla att odla? Vilka kan jag odla i kruka och vilka är lätta att ta hand om? Vad kan jag laga med mina grönsaker? Paul ger tips på lättodlade grönsaker och bjuder även på underbart goda recept i sin kurs: Skapa magi med grönsaker.
1. Odla bönor i kruka
Det finns mängder av olika sorters bönor att variera mellan och de är riktigt enkla att odla. De växer fort vilket gör att du snabbt kan få ta del av din skörd. De behöver dessutom inte mycket skötsel och du får en stor skörd på liten yta. Du kan till och med odla dem i en kruka i fönstret! Proteinrikt, närodlat och så gott: kan det bli bättre?
Blomkål, grönkål, vitkål: listan med kålsorter är lång och du kan enkelt odla dem själv! Sverige är perfekt att odla kål i och det finns många olika sorter som går att skörda under en lång säsong, förklarar Paul i sin kurs. Vissa kålsorter kan du till och med odla i en kruka om du bor på liten yta.
Kålen är tålig och de olika sorterna trivs i olika sorters jord och klimat, det gör att var i Sverige du än bor finns det en kålsort som trivs extra bra i just dina väderförhållanden. Ett tips är även att sprida aska över dina kålplantor. Det håller skadedjur borta!
I lektion 3 i Pauls onlinekurs förklarar han hur du tillagar kålen på bästa sätt och tar till vara på alla delarna: från blad till stam.
3. Lök är enkelt att odla!
Det finns många olika löksorter, alla med sina unika smaker och egenskaper. De är enkla att odla hemma och ger dig möjlighet att laga en mängd olika rätter. Tänk på att vattna löken ofta så undviker du att de får en bitter smak. Vattna hellre lite men ofta - istället för mycket och sällan!
Odla lök i kruka:
Krukan bör vara minst 20 cm djup.
Ett rejält lager kompost i krukan ger bästa förutsättningarna för din lökodling.
Idealtemperatur för odling av lök är 15-25 grader.
Vad sägs om Pauls saltbakade lök med grillsmak tillsammans med en lök- och tryffelsabayonne? Receptet och fler tips om lök hittar du i lektion 6 i Pauls kurs >>
4. Odla potatis i en jordsäck
Potatis trivs i näringsfattig jord men inte i direkt solljus. Du kan enkelt odla potatisen i en kruka, hink eller direkt i en jordsäck. Tänk på att göra hål i spannen eller säcken så överflödigt vatten kan rinna ut! Potatisen får dock aldrig stå i torr jord utan se alltid till att det är fuktigt och fint.
Brysselkål kan vara lite knepigt att hinna odla under den korta säsongen. Ett tips är att köpa småplantor från en trädgårdsbutik. Då har kålen redan hunnit en bit på vägen och fått bästa möjliga start. Det förenklar din skötsel av plantan så du mot hösten kan skörda riktigt god brysselkål!
Kryddor är riktigt tacksamma att odla. I en kruka i ditt köksfönster kan du enkelt ha en stor odling på liten yta av en mängd olika kryddor. Så frö eller plantera om en färdigköpt kryddväxt som du köpt i affären. Tänk bara på att hela tiden klippa ner dina kryddor så de inte bli för tunga och vantrivs.
7. Pauls gröna onlinekurs
Sugen på fler tips om olika grönsaker och hur du tillagar dem till perfektion? I Pauls onlinekurs kan du lära dig det där "lilla extra" om grönsaker och hur du tillagar dem.
Paul Svensson delar i sin <a href="https://www.koket.se/kurser/grona-smaker" rel="new-window"> onlinekurs </a>med sig av recept och tips hur du lyckas med grönt.