Vilken innertemperatur ska köttet ha?
Hur vill du ha ditt kött? Medium, rare eller well done? För att få perfekt resultat varje gång är det innertemperaturen du ska gå efter. Här får du svaren på vilken temperatur som gäller för olika detaljer hos kött, fågel och fisk samt hur du mäter den.
Ingen detalj är den andra lik. Det gör att det är svårt att ange en exakt tillagningstid, i alla fall om man vill vara säker på att få ett perfekt resultat. För att veta när din råvara är färdig så är det i stället innertemperaturen du ska gå efter. Den ger dig också möjlighet att välja om du vill ha din biff genomstekt eller med en rosa kärna.
Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Har råvaran ben så är det vid vid tjockaste delen vid benet du ska mäta innertemperaturen. Tänk på att råvaran fortsätter att tillagas och gå upp i temperatur efter att du tagit bort den från värmen.
Innertemperatur fläskkött
Fläskkött | Temperatur |
---|---|
Fläskfilé | 70° |
Fläskkarré | 80-85° |
Fläskkotlett, kotlettrad | 70° |
Fläskytterfilé | 65° |
Flintastek | 70° |
Skinkstek | 70° |
Skinkbog | 75° |
Fläsklägg | 80° |
Fläskfärs | 70° |
Innertemperatur nötkött
Nötkött | Temperatur |
---|---|
Kalventrecôte | 58-70° |
Kalvstek | 65-68° |
Kalvfilé | 63-70° |
Entrecôte | 55-70° |
Fransyska & ytterlår | 70-75° |
Nötfärs | 70° |
Högrev & nötbog | 70-80° |
Nötstek | 63-75° |
Biff, ryggbiff & rostbiff | 55-70° |
Oxfilé & rostas | 55-70° |
Innertemperatur fågel
Fågel | Temperatur |
---|---|
Kyckling, hel | 82° |
Kycklingbröstfilé | 70° |
Kycklingfilé | 72° |
Kyckinglårfilé | 75° |
Kycklingben & kycklingklubba | 80-82° |
Kalkon, hel | 72° |
Kalkon bröstfilé | 72-75° |
Kalkon lårstek | 75-80° |
Innertemperatur lammkött
Lammkött | Temperatur |
---|---|
Lammentrecôte | 56-70° |
Lammfilé | 56-70° |
Lammracks | 56-70° |
Lammstek | 60-70° |
Lammrostbiff | 57-70° |
Lammfärs | 70° |
Innertemperatur viltkött
Viltkött | Temperatur |
---|---|
Hjort: ytterfilé & filé | 58-65° |
Hjort: stekdetaljer | 65-70° |
Rådjur: ytterfilé & filé | 58-65° |
Rådjur: stekdetaljer | 60-70° |
Rådjurssadel | 60-65° |
Vildsvin: ytterfilé & filé | 72° |
Vildsvin: stekdetaljer | 72° |
Älg: biff & filé | 60-70° |
Älg: stekdetaljer | 58-68° |
Renstek | 58-70° |
Innertemperatur fisk
Fisk | Temperatur |
---|---|
Lax | 48-55° |
Vit fisk (torsk, sej, kolja) | 52-56° |
Makrill | 52-60° |
Tonfisk | 31° |
Plattfisk (rödspätta & rödtunga) | 50-52° |
Flundra | 48-50° |
Röding | 50-58° |
Gös | 50-60° |