Vilken innertemperatur ska köttet ha?

Hur vill du ha ditt kött? Medium, rare eller well done? För att få perfekt resultat varje gång är det innertemperaturen du ska gå efter. Här får du svaren på vilken temperatur som gäller för olika detaljer hos kött, fågel och fisk samt hur du mäter den.

Ingen detalj är den andra lik. Det gör att det är svårt att ange en exakt tillagningstid, i alla fall om man vill vara säker på att få ett perfekt resultat.  För att veta när din råvara är färdig så är det i stället innertemperaturen du ska gå efter. Den ger dig också möjlighet att välja om du vill ha din biff genomstekt eller med en rosa kärna. 

Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Har råvaran ben så är det vid vid tjockaste delen vid benet du ska mäta innertemperaturen. Tänk på att råvaran fortsätter att tillagas och gå upp i temperatur efter att du tagit bort den från värmen.

Innertemperatur fläskkött

Fläskkött Medium Well done
Fläskfilé 64-65° 70°
Fläskkarré 65-70° 80-85°
Fläskkotlett, kotlettrad 63-65° 65-70°
Fläskytterfilé 65°
Flintastek 65-70°
Skinkstek 68-70°
Skinkbog 75°
Fläsklägg 75-80°
Fläskfärs 70-72°

Innertemperatur nötkött

Nötkött Rare Medium Well done
Kalventrecôte (hel & skivor) 56° 55-58° 62°
Kalvstek 65° 68°
Kalvfilé 63° 70°
Entrecôte 50-55° 58-60° 65-70°
Fransyska & ytterlår 70-75°
Nötfärs 68° 75°
Högrev & nötbog 62-65° 70-80°
Nötstek 63-68° 70-75°
Biff, ryggbiff & rostbiff 60° 70°
Oxfilé & rostas 55° 60° 65°

Innertemperatur fågel

Fågel Medium Well done
Kyckling, hel 82°
Kycklingbröstfilé 70°
Kycklingfilé 72°
Kyckinglårfilé 75°
Kycklingben & kycklingklubba 80-82°
Kalkon, hel 72°
Kalkon bröstfilé 65° 70-75°
Kalkon lårstek 75-80°
Kalkon lårstek 75-80°

Innertemperatur lammkött

Lamm Rare Medium Well done
Lammentrecôte 56-58° 58-62° 70°
Lammfilé 56° 58° 70°
Lammracks 56-58° 60-62° 70°
Lammstek 56-58° 60-62° 70°
Lammrostbiff 55-57° 58-60° 65-70°
Lammfärs 58° 65° 70°

Innertemperatur viltkött

Vilt Rare Medium Well done
Hjort: ytterfilé & filé 52° 57° 65°
Hjort: stekdetaljer 52° 57° 65°
Rådjur: ytterfilé & filé 52° 57° 65°
Rådjur: stekdetaljer 55° 62° 68°
Rådjurssadel 60° 65°
Vildsvin: ytterfilé & filé 58° 65° 70°
Vildsvin: stekdetaljer 58° 65° 70°
Älg: biff & filé 52° 57° 65°
Älg: stekdetaljer 55° 62° 68°
Renstek 58° 64° 70°

Innertemperatur fisk

Fisk Medium Well done
Lax 48° 50-55°
Vit fisk (torsk, sej, kolja) 52° 56°
Makrill 52° 60°
Tonfisk 31°
Plattfisk (rödspätta & rödtunga) 50-52°
Flundra 48-50°
Ål 70°
Röding 50° 58°
Gös 50° 60°

Fler tips!

Gott att grilla