Chilimarinerad biff med asiatiska betor

Vilken innertemperatur ska köttet ha?

Hur vill du ha ditt kött? Medium, rare eller well done? För att få perfekt resultat varje gång är det innertemperaturen du ska gå efter. Här får du svaren på vilken temperatur som gäller för olika detaljer hos kött, fågel och fisk samt hur du mäter den.

Ingen detalj är den andra lik. Det gör att det är svårt att ange en exakt tillagningstid, i alla fall om man vill vara säker på att få ett perfekt resultat.  För att veta när din råvara är färdig så är det i stället innertemperaturen du ska gå efter. Den ger dig också möjlighet att välja om du vill ha din biff genomstekt eller med en rosa kärna. 

Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Har råvaran ben så är det vid vid tjockaste delen vid benet du ska mäta innertemperaturen. Tänk på att råvaran fortsätter att tillagas och gå upp i temperatur efter att du tagit bort den från värmen.

Innertemperatur fläskkött

Fläskkött Temperatur
Fläskfilé 70°
Fläskkarré 80-85°
Fläskkotlett, kotlettrad 70°
Fläskytterfilé 65°
Flintastek 70°
Skinkstek 70°
Skinkbog 75°
Fläsklägg 80°
Fläskfärs 70°

Innertemperatur nötkött

Nötkött Temperatur
Kalventrecôte 58-70°
Kalvstek 65-68°
Kalvfilé 63-70°
Entrecôte 55-70°
Fransyska & ytterlår 70-75°
Nötfärs 70°
Högrev & nötbog 70-80°
Nötstek 63-75°
Biff, ryggbiff & rostbiff 55-70°
Oxfilé & rostas 55-70°

Innertemperatur fågel

Fågel Temperatur
Kyckling, hel 82°
Kycklingbröstfilé 70°
Kycklingfilé 72°
Kyckinglårfilé 75°
Kycklingben & kycklingklubba 80-82°
Kalkon, hel 72°
Kalkon bröstfilé 72-75°
Kalkon lårstek 75-80°

Innertemperatur lammkött

Lammkött Temperatur
Lammentrecôte 56-70°
Lammfilé 56-70°
Lammracks 56-70°
Lammstek 60-70°
Lammrostbiff 57-70°
Lammfärs 70°

Innertemperatur viltkött

Viltkött Temperatur
Hjort: ytterfilé & filé 58-65°
Hjort: stekdetaljer 65-70°
Rådjur: ytterfilé & filé 58-65°
Rådjur: stekdetaljer 60-70°
Rådjurssadel 60-65°
Vildsvin: ytterfilé & filé 72°
Vildsvin: stekdetaljer 72°
Älg: biff & filé 60-70°
Älg: stekdetaljer 58-68°
Renstek 58-70°

Innertemperatur fisk

Fisk Temperatur
Lax 48-55°
Vit fisk (torsk, sej, kolja) 52-56°
Makrill 52-60°
Tonfisk 31°
Plattfisk (rödspätta & rödtunga) 50-52°
Flundra 48-50°
Röding 50-58°
Gös 50-60°

Gott att grilla

Smakrika kycklingspett med bulgur Lönneberga
Glasnudelsallad med kyckling Lönneberga
Grillad fläskkarré med nudelsallad touch of taste
Grillad sweet and spicy kyckling touch of taste
Matambrito de cerdo rellen
50 m
Negima

Negima

Max Westerlund Inazawa
30 m
Joje kabab
Maryam Madaresi
30 m + marinering