Innertemperatur - fläskkött
Innertemperatur fläskkött
Fläskkött | Medium | Well done |
---|---|---|
Fläskfilé | 65° | 70° |
Fläskkarré | X | 75° |
Fläskfärs | X | 70° |
Fläskkotlett, kotlettrad | 65° | 70° |
Fläskytterfilé | X | 70° |
Flintastek | 65° | 70° |
Skinkstek | X | 70° |
Skinkbog | 75° | |
Sidfläsk | X | 80° |
Picnicbog | 65° | 70° |
Bra att veta om fläskkött:
Använd alltid en köttermometer och mät alltid i den tjockaste delen av köttet. Kom ihåg att om du låter köttet vila en stund efter tillagning, att temperatur i köttet stiger ytterligare några grader. Genom att låta köttet vila, så stannar köttsaften bättre kvar i köttet och det går lättare att skärna fina skivor.
Varför ska man inte äta rosa/ rare griskött?
Trikiner, en typ av mask finns i bland annat griskött men är i dag ovanligt hos just svenskuppfödda grisar. Dock är Yersinia är en bakterie som finns naturligt i grisar. Bakterien förökar sig i kylskåpstemperatur och överlever frysning men dör vid upphettning över 70 grader. Läs mer om detta hos Livsmedelsverket.