Fläskfilé provencale

POPULÄRT
Fläskfilé provencale
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Fläskfilé provencale

39

17 ingredienser

40 min

Catarina König bjuder på en rätt som hela familjen älskar - fläskfilé provencale med vitlöksstekt svamp, persilja, gräddsås och pressad potatis. En garanterad favorit som fungerar lika bra till vardag som fest.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g fläskfilé (1 stor eller 2 mindre)
  • 10-12 champinjoner (stora)
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka persilja
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1,5-2 msk dijonsenap
  • smör, till stekning

Pressad potatis

  • 12 potatisar
  • vatten
  • salt

Sallad

  • mâchesallad
  • körsbärstomater
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt

Dekoration

  • persilja, finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Ansa fläskfilén och skär i 1-2 cm tjocka medaljonger. Tryck till medaljongerna lite med fingrarna. Salta och peppra båda sidor och ställ åt sidan.
  3. Tvätta, ansa och skär champinjonerna i tunna skivor. Förväll champinjonerna (stek i torr panna) tills all vätska dunstat och tillsätt sedan hackad persilja, smör och riven vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Bryn på fläskfilémedaljongerna hastigt runt om i smör (de ska endast få färg, inte bli genomstekta), lägg upp i en ugnsfast form, lagom för att köttbitarna precis skall få plats. Sprid ut svampblandningen över.
  5. Rör ihop grädde, soja, dijonsenap, salt och nymalen svartpeppar och häll över köttet.
  6. Sätt in i ugnen i ca 20-30 min, eller tills såsen bubblat upp i mitten.
  7. Koka under tiden potatisen i saltat vatten och pressa den sedan i en skål.
  8. Gör i ordning salladen, blanda den med delade tomater, olivolja, vitvinsvinäger och salt och peppar.
  9. Servera fläskfilé provencalen med den pressade potatisen som får suga upp den goda såsen ordentligt. Den härliga salladen och toppa med finhackad persilja.