Jordärtskocksgratäng

8 krämiga potatisgratänger

Få saker går upp mot en krämig potatisgratäng, antingen som tillbehör eller varför inte ihop med en enkel sallad? Här har vi listat våra godaste potatisgratänger, alla med en sak gemensamt: krämigheten!

Fast eller mjölig potatis till gratängen?

Svaret är att det går bra med båda. Väljer du en fast potatissort så får du bäst resultat om du först förkokar den i en grädd- och mjölkblandning för att därefter tillaga i ugnen. Om du i stället har en mjölig potatissort gör du bäst i att tillaga den direkt i ugnen, annars finns risk att gratängen blir mosig.

Mästerkockens gratäng

Nobelkocken Tom Sjöstedt kan sin gratäng. Den här har allt en gratäng ska ha, den är krämig, gräddig och helt enkelt alldeles underbar!

Himmelsk potatisgratäng med stekt lök

Orimligt god potatisgratäng toppad med stekt lök. Lika god att servera till vegetariskt som till en fin köttbit.

Potatis- och fänkålsgratäng

Krämig potatisgratäng med smak av fänkål - en nytänkande variant på det klassiska tillbehöret.

Potatisgratäng med karljohan

Klassisk potatisgratäng med härlig smak av svamp. Tveka inte att prova den om du har turen att få tag på färska karljohanssvampar. Även torkad svamp passar fint.

Jordärtskocksgratäng

Jordärtskockor i en gratäng blir så gott! Här varvar du skockorna med potatis och gratinerar med smakrik ost, gärna Västerbottensost. Passar utmärkt att servera till lamm med rödvinssås.

Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis

Klassisk och krämig potatisgratäng med smaka av vitlök. Eftersom du förkokar potatisskivorna mjuka i mjölk- och gräddblandningen så behöver den bara en kvart i ugnen.

Rotfruktsgratäng med svamp och grönkål

Värmande och krämig grönsaksgratäng med rotfrukter, svamp och grönkål. Servera gärna med en stor sallad så blir det här en komplett rätt.

Potatisgratäng med rosmarin och dragon

Ännu en klassisk potatisgratäng, men här med härlig örtsmak från dragon och rosmarin. Varför inte servera till en lammstek eller till fläskkarré.