tom sjöstedts krämiga potatisgratäng

8 krämiga potatisgratänger

Få saker går upp mot en krämig gratäng, antingen som tillbehör eller varför inte ihop med en enkel sallad. Här har vi listat våra godaste gratänger med alltifrån klassisk potatisgratäng till jordärtskocksgratäng.

Fast eller mjölig potatis till gratängen?

Svaret är att det går bra med båda. Väljer du en fast potatissort så får du bäst resultat om du först förkokar den i en grädd- och mjölkblandning för att därefter tillaga i ugnen. Om du i stället har en mjölig potatissort gör du bäst i att tillaga den direkt i ugnen, annars finns risk att gratängen blir mosig.

Mästerkockens gratäng

Nobelkocken Tom Sjöstedt kan sin gratäng. Den här har allt en gratäng ska ha, den är krämig, gräddig och helt enkelt alldeles underbar!

Potatisgratäng med karljohan

Klassisk potatisgratäng med härlig smak av svamp. Tveka inte att prova den om du har turen att få tag på färska karljohanssvampar. Även torkad svamp passar fint.

Jordärtskocksgratäng

Jordärtskockor i en gratäng blir så gott! Här varvar du skockorna med potatis och gratinerar med smakrik ost, gärna Västerbottensost. Passar utmärkt att servera till lamm med rödvinssås.

Potatis- och fänkålsgratäng

Krämig potatisgratäng med smak av fänkål - en nytänkande variant på det klassiska tillbehöret.

Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis

Klassisk och krämig potatisgratäng med smaka av vitlök. Eftersom du förkokar potatisskivorna mjuka i mjölk- och gräddblandningen så behöver den bara en kvart i ugnen.

Rotfruktsgratäng med svamp och grönkål

Värmande och krämig grönsaksgratäng med rotfrukter, svamp och grönkål. Servera gärna med en stor sallad så blir det här en komplett rätt.

Potatisgratäng med rosmarin och dragon

Ännu en klassisk potatisgratäng, men här med härlig örtsmak från dragon och rosmarin. Varför inte servera till en lammstek eller till fläskkarré.