Krämig, vegansk potatisgratäng

POPULÄRT
Krämig, vegansk potatisgratäng
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Krämig, vegansk potatisgratäng

116

7 steg att laga

11 ingredienser

Enkel och supersmaskig potatisgratäng där grädde/mjölk byts ut mot en burk kokosmjölk.

Med denna kryddsättning så blir resultatet oerhört smakrikt och krämigt – prova och se!

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 700 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 burk kokosmjölk (ej light) [400 ml]
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,25 tsk riven muskotnöt
  • ev 1 msk näringsjäst (valfritt, ger en god ostaktig smak, kallas ibland B-jäst)
  • 1 tsk vit misopasta (valfritt, ger en god umamismak)

Att servera till:

  • ev 1 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll kokosmjölken i en skål och tillsätt paprikapulver, salt, svartpeppar, muskot, näringsjäst och miso. Vispa runt och ställ åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisen mycket tunt i ca 3 mm skivor, det går extra snabbt med en matberedare.
  4. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  5. Varva potatis, lök och vitlök i en ugnsform.
  6. Vispa runt i kokosmjölksblandningen så att kryddorna är jämnt fördelade och häll sedan blandningen över potatisen.
  7. Grädda ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen är vackert gyllenbrun.
TIPS!
läs mer
Kamilla Jönvik

Vill du ha fler tips på veganska recept?

Besök Kamillas receptsida och få tips på flera goda, veganska recept för både vardag och fest

Läs mer

läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer