Krämig, vegansk potatisgratäng

49 röster
4-6
Krämig, vegansk potatisgratäng
Foto: Kamilla Jönvik

Enkel och supersmaskig potatisgratäng där grädde/mjölk byts ut mot en burk kokosmjölk.

Med denna kryddsättning så blir resultatet oerhört smakrikt och krämigt – prova och se!

Visa mer
4-6

Du behöver

  • 700 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 burk kokosmjölk á 400 ml (ej light)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,25 tsk riven muskot
  • 1 msk näringsjäst (valfritt, ger en god ostaktig smak, kallas ibland B-jäst)
  • 1 tsk vit miso (valfritt, ger en god umamismak)

Att servera till:

  • 1 msk ev hackad persilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll kokosmjölken i en skål och tillsätt paprikapulver, salt, svartpeppar, muskot, näringsjäst och miso. Vispa runt och ställ åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisen mycket tunt i ca 3 mm skivor, det går extra snabbt med en matberedare.
  4. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  5. Varva potatis, lök och vitlök i en ugnsform.
  6. Vispa runt i kokosmjölksblandningen så att kryddorna är jämnt fördelade och häll sedan blandningen över potatisen.
  7. Grädda ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen är vackert gyllenbrun.

Laddar fler recept...