Krämig, vegansk potatisgratäng

16 röster
4-6
Krämig, vegansk potatisgratäng
Foto: Kamilla Jönvik

Enkel och supersmaskig potatisgratäng där grädde/mjölk byts ut mot en burk kokosmjölk.

Med denna kryddsättning så blir resultatet oerhört smakrikt och krämigt – prova och se!

Visa mer
4-6

Du behöver

  • 700 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk á 400 ml (ej light)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,25 tsk riven muskot
  • 1 msk näringsjäst (valfritt, ger en god ostaktig smak, kallas ibland B-jäst)
  • 1 tsk vit miso (valfritt, ger en god umamismak)

Att servera till:

  • 1 msk hackad persilja (valfritt)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll kokosmjölken i en skål och tillsätt paprikapulver, salt, svartpeppar, muskot, näringsjäst och miso. Vispa runt och ställ åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisen mycket tunt i ca 3 mm skivor, det går extra snabbt med en matberedare.
  4. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  5. Varva potatis, lök och vitlök i en ugnsform.
  6. Vispa runt i kokosmjölksblandningen så att kryddorna är jämnt fördelade och häll sedan blandningen över potatisen.
  7. Grädda ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen är vackert gyllenbrun.
30 september 2019

Laddar fler recept...