Vego biang biang nudlar

Veganska recept

Veganrecept och tips på vad du kan ersätta råvaror med om du vill äta helt vegetabiliskt.

Vad ska jag ersätta med?

Till färssås: sojafärs (finns fryst, färsk eller torkad), smulad stekt tofu, linser eller mosade bönor.

Till grytor, grillspett och wok: torkade sojabitar, sojastrimlor, tofu, tempeh, seitan, kinafärs, tzay, rökt tofu (till korvgryta).

Filéer, stek eller schnitzel: torkade sojafiléer, tofu, tempeh, seitan, fryst tofuschnitzel, portabellosvamp (stek eller grilla den)

Hamburgare/biffar: skivad tofu, tempeh, hemmagjorda eller färdigköpta biffar av tofu, bönor, linser eller grönsaker.

Köttbullar: falafel eller bollar på grönsaker, linser eller bönor.


Risk för näringsbrist?

Att äta vegankost kräver kunskap om vilka näringsämnen vi behöver och vad maten innehåller. Se till att du får i dig tillräckligt med vitamin B12 och D, selen, kalcium, järn och zink samt alfa-linolensyra men var uppmärksam också när det gäller jod, och riboflavin (vitamin B2). Läs fler råd till vegetarianer och veganer på Livsmedelsverkets hemsida

Populära veganska recept

Senaste veganska recepten

ViktVäktarna Kikärtsburgare med rödbetor och ärtröra
ENKELT
ViktVäktarna Chokladmuffins med banan
ViktVäktarna Smarta snickers
20 min + 1 h i frysen
ViktVäktarna Aloo gobi - indisk gryta
ViktVäktarna Ramen med sötpotatis och svamp
ViktVäktarna Pasta arrabiata
ENKELT
ViktVäktarna Svampwok med hoisinsås