Vad ska jag ersätta med?
Till färssås: sojafärs (finns fryst, färsk eller torkad), smulad stekt tofu, linser eller mosade bönor.
Till grytor, grillspett och wok: torkade sojabitar, sojastrimlor, tofu, tempeh, seitan, kinafärs, tzay, rökt tofu (till korvgryta).
Filéer, stek eller schnitzel: torkade sojafiléer, tofu, tempeh, seitan, fryst tofuschnitzel, portabellosvamp (stek eller grilla den)
Hamburgare/biffar: skivad tofu, tempeh, hemmagjorda eller färdigköpta biffar av tofu, bönor, linser eller grönsaker.
Köttbullar: falafel eller bollar på grönsaker, linser eller bönor.
Att äta vegankost kräver kunskap om vilka näringsämnen vi behöver och vad maten innehåller. Se till att du får i dig tillräckligt med vitamin B12 och D, selen, kalcium, järn och zink samt alfa-linolensyra men var uppmärksam också när det gäller jod, och riboflavin (vitamin B2). Läs fler råd till vegetarianer och veganer på Livsmedelsverkets hemsida