Jollof rice

Jollof rice
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Jollof rice

14 ingredienser

1 h

Jollof rice är en smakrik och kryddig risrätt från västafrika. Du kan ha morötter, ärter eller andra grönsaker som du tycker om i riset. Blanda i så fall ner grönsakerna i tomatsåsen och låt dem mjukna innan du tillsätter riset.

Tips! Jag serverar mitt jollof rice med sallad och friterade kokbananer. Friterad kokbanan: Skär bananerna i skivor, hetta upp olja och fritera dem gyllene. Låt rinna av på papper och servera med riset.

Ingredienser

portioner
  • 10 dl långkornigt ris (eller basmatiris)
  • 3 röda tomater eller 1 burk krossad tomat
  • 2 röda paprikor
  • 2 rödlökar
  • 1-2 chilifrukter (justera hetta efter smak eller uteslut chilin)
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 tsk curry
  • 2 lagerblad
  • 2 buljongtärningar (valfri sort)
  • ca 0,75 dl rapsolja
  • ca 4 dl vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg 1 lök (spara den andra till senare), tomat, paprika och chili i en mixer. Mixa grönsakerna till en slät tomatsås.
  2. Finhacka den andra löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Tillsätt tomatpurén och stek den under omrörning i ca 3 minuter. Hoppa inte över detta moment, se verkligen till att steka purén en bra stund för godast smak på såsen.
  3. Häll i tomatsåsen, rör om och koka upp. Tillsätt timjan, curry, lagerblad, buljongtärningar, salt och peppar. Sänk värmen och låt såsen puttra under lock i 30-40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Under tiden såsen puttrar förbereder du riset. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten och försök att tvätta bort så mycket som möjligt av stärkelsen utan att du bryter sönder riskornen.
  5. Hetta upp vatten i en rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset och låter det koka i ca 3-4 minuter. Riset ska mjukna lite men fortfarande ha en hård kärna i mitten. Sila av riset ordentligt och låt rinna av i silen en stund.
  6. Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor. Häll ca 4 dl vatten i såsen och blanda. Häll riset över såsen och rör om. Lägg ett lock på grytan och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 10-15 minuter. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel, om det känns torrt kan du tillsätta lite mer vatten i grytan. Låt sedan tillagas lite till under lock tills riset är klart. Riset ska inte överkokas och få en grötig i konsistensen. Servera med valfritt tillbehör.