Krämig svamptoast med karamelliserad lök

Krämig svamptoast med karamelliserad lök
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Krämig svamptoast med karamelliserad lök

5

18 ingredienser

30 min

En middagsmacka som har allt - krämig stuvning, krispigt bröd, söt karamelliserad lök och skön syra från den picklade rödlöken. Här hittar du recept på picklad rödlök >>

Ingredienser

portioner
  • 400 g kantareller (eller blandsvamp)
  • 4 skivor surdegsbröd, ljust
  • 25-50 g växtbaserat matfett, att steka brödet i
  • 2,5-3 dl sojagrädde
  • 1-2 tsk vit misopasta
  • 1 dl färdigkokta cannellinibönor
  • 0,5 tsk färsk timjan, bladen
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Karamelliserad lök

  • 2 gula lökar, strimlade
  • 2 msk växtbaserat matfett
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk japansk soja
  • salt

Topping

  • picklad rödlök
  • mâchesallad (eller rucola)
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Ansa svampen, dra isär den med fingrarna. Fräs svampen i en het panna i generöst med matfett. Salta och peppra.
  2. Tillsätt sojagrädde och misopasta. Låt reducera till krämig konsistens.
  3. Vänd i plockade timjanblad och cannellinibönor, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Skala och strimla löken. Stek löken på medelhög värme i matfett i en stekpanna tills den är mjuk, glansig och karamelliserad. Tillsätt vatten, socker och soja, rör om ordentligt. Smaka av med salt.
  5. Skär surdegsbrödet i snygga skivor. Hetta upp matfett i en stekpanna och stek brödet på båda sidor tills det är gyllene rostat.
  6. Skeda på den krämiga svampstuvningen på bröden, toppa med karamelliserad lök, mâchesallad, picklad rödlök och lite färska timjanblad.