Hummus, Zeina Mourtadas recept

17 röster
1 skål

Klassisk hummus enligt Zeina Mourtadas recept. Servera som en god dipp till grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

Visa mer
1 skål

Du behöver

  • 500 g kokta kikärtor
  • 4 msk tahini
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 citroner
  • 1 tsk salt
  • 0,5-1 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 minut tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus.
  2. Efter att du har mixat i ca 1 minut kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 minuter, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum.
  3. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
  4. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig.
  5. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera hummusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar.
  6. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.
29 april 2018

Laddar fler recept