Boeuf Bourguignon på veganskt vis

Boeuf Bourguignon på veganskt vis
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Boeuf Bourguignon på veganskt vis

23 ingredienser

1 h

"Det är inte så svårt att veganisera köttgrytor trots allt. Så å Sveriges alla framtida veganska köttgrytors vägnar vill jag skicka ett stort tack till Emilie Bravo för ditt grundrecept! Det har inspirerat många goda middagar!" /Gustav Johansson

Ingredienser

portioner
  • 150 g tofu, rökt
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 2 tsk torkad timjan
  • 5 lagerblad
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 förp vegofärs (t.ex à 300 g Oumph the chunk eller Pulled vegme)
  • 5 dl rött vin
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 msk kinesisk soja
  • 7 dl vatten
  • 2,5 msk grönsaksfond, mörk
  • 2 morötter (stora)
  • ca 15 steklökar (små)
  • 500 g skogschampinjoner (medelstora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja (att steka i)

Servering

  • sallad
  • bröd
  • potatis

Gör så här

  1. Skär den rökta tofun i små tärningar. Hetta upp en stor gryta med rikligt med rapsolja och stek tofun tills den blir knaprig.
  2. Rör ner mjöl, timjan, lagerblad, kryddpeppar och tomatpuré och blanda väl. Låt fräsa under omrörning så att tomatpurén och mjölet bryns lätt.
  3. Tillsätt vegokött, salt, peppar, vin, socker, sojasås, vatten och grönsaks- fond och låt koka under lock i 1,5 timme på låg- till medelvärme. Köttet behöver inte brynas, det förseglar bara fibrerna och gör att det inte blir lika mört.
  4. Skala och skär morötterna i grova slantar, lägg dem i grytan och koka i ytterligare 10 minuter.
  5. Skala under tiden steklökarna, halvera champinjonerna och bryn dem tillsammans med vitlök samt lite salt och peppar. Rör ner dem i grytan och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner bladpersilja.
  6. Servera med en stor sallad, ett gott bröd och din favoritpotatis, gärna något som kan ta upp såsen.