Svan av choklad och körsbär

NYHET
Svan av choklad och körsbär
Foto: TV4
emanuel tärnqvist
emanuel tärnqvist

Svan av choklad och körsbär

15 ingredienser

3 h + tid i kyl

Vill du imponera med en en lyxig dessert så är den här svanen av choklad och körsbär en riktig fullträff! Emanuel gjorde den första gången som tolvåring och den är barnsligt god - och svanen av maräng är lättare att göra än man tror.

Ingredienser

portioner

Vegansk mörk chokladmousse

  • 75 g havredryck
  • 1 g vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad
  • 80 g växtbaserad grädde

Vispad vit chokladganache

  • 40 g havredryck
  • 0,5 g agar-agar
  • 80 g vegansk vit choklad (vegansk t.ex. Amatika 35%)
  • 100 g sojagrädde

Körsbärscouli

  • 200 g körsbärspuré
  • 80 g syltsocker
  • 2 g pektin (om syltsockret inte innehåller det)
  • 0,25 vaniljstång

Marängvingar och hals

  • 100 g äggvita
  • 150 g strösocker

Montering

  • florsocker

Gör så här

Vegansk mörk chokladmousse

  1. Koka upp havredryck och vaniljsocker.
  2. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör tills den smält helt.
  3. Låt svalna och kyl ned.
  4. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner i chokladsmeten.
  5. Fördela smeten i portionsformar (t.ex. kupoler) och frys in tills de är helt fasta.

Vispad vit chokladganache

  1. Koka upp havredryck och agar-agar. Låt sjuda i 2–3 minuter.
  2. Häll den varma vätskan över den smälta chokladen och mixa det slätt.
  3. Tillsätt sojagrädden och mixa igen.
  4. Täck med plastfilm mot ytan och låt stå kallt över natten.
  5. Vispa upp blandningen nästa dag tills det är luftigt.

Körsbärscouli

  1. Koka upp puré, syltsocker och pektin, låt sjuda 3–5 minuter.
  2. Tillsätt vaniljfrön och låt stå i 10 minuter.
  3. Sila sedan av och kyl.

Marängvingar och hals

  1. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt sockret i omgångar tills marängen är fast och glansig.
  2. Spritsa ut två stora vingar, två små vingar och en hals i “S”-form på en plåt klädd med smörpapper.
  3. Torka i ugnen på 90–100 grader i ca 1,5–2 timmar tills marängerna är helt torra.

Montering

  1. Häll en tunn spegel av körsbärscoulis på varje tallrik.
  2. Placera en kupol av fryst chokladmousse i mitten som ska bli svanens kropp.
  3. Täck hela kupolen med ett jämnt lager vispad vit ganache, detta blir “fjäderdräkten”.
  4. Fäst två stora marängvingar på sidorna av kupolen och färst två små vingar bakom som stöd.
  5. Stick försiktigt ner maränghalsen i toppen.
  6. Pudra svanen lätt med florsocker eller spraya den med vitt kakaosmör för extra “svanfjäder”-effekt