Grönkålssallad med pinjenötter

2 röster
20 m
4
Grönkålssallad med pinjenötter
Foto: Ulrika Pousette

Receptet är ur boken Jennys jul av Jenny Warsén, Bonnier fakta.

omslag_jennys_jul

"Jag brukar använda grönkålen som den är, men om du vill att den ska bli lite mjukare så lägger du den i en bunke och häller över ungefär 1 msk olivolja. Krama sedan grönkålen med fingrarna tills den mjuknar." /Jenny Warsén

Tips! Håll den skalade apelsinen i ena handen. Skär med en vass kniv tätt intill klyftornas tunna mellanväggar så att du får fina så kallade filéer.

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • ca 350 g grönkål
  • ca 500 g brysselkål
  • olivolja (till stekning)
  • 1 apelsin
  • ca 50 g pinjenötter
  • 1 granatäpple
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Repa grönkålen från stammen, skölj sedan i kallt vatten och torka i salladsslunga.
  2. Dela brysselkålen och stek dem på båda sidor i lite olja i en panna tills de mjuknar. Låt dem få lite färg utan att bli brända.
  3. Skala apelsinen och ta bort även det vita. Skär ut skinnfria klyftor med en vass kniv, se tipset nedan.
  4. Rosta pinjenötterna i en torr varm panna tills de får lite färg, men se upp så att de inte blir brända!
  5. Dela granatäpplet och kärna ur det genom att slå hårt med en träslev på skalet så att kärnorna lossnar och faller ner i en bunke.
  6. Lägg upp grönkålen i botten på en skål. Fördela brysselkålen över grönkålen och lägg ut apelsinklyftorna.
  7. Toppa med pinjenötter och granatäppelkärnor.
Tips!
omslag_jennys_jul

Receptet är ur boken "Jennys jul"

laddar fler recept...

Laddar fler recept...