Potatisgratäng med karljohan
Potatisgratäng med karljohan
9 ingredienser
Den här är en finstämd potatisgratäng med härlig svamparom.Tveka inte att prova den om du har turen att få tag på färska karljohansvampar. Men många andra soppar duger bra : brunsopp, smörsopp, grynsopp och olika strävsoppar. Torkad svamp passar också fint. Servera den med stekt korv, biff eller stek. Recept från boken Långkok.
Använd inte fast potatis – vätskan och potatisen ska bli ett och då behövs en mjölig sort. Jag föredrar en ljus och saftig gratäng som gått länge i ugnen. Den kan gå samtidigt med en stek, men går även att laga på 200 grader i 45 minuter upp till en timme. Stick i gratängen och känn efter om den är klar.
/Jens Linder
Ingredienser
- 20 mjöliga potatisar
- 2 klyftor vitlök
- 4-6 färska karljohansvampar (eller annan sopp)
- 2 msk smör, till formen
- 2-4 tsk salt
- muskot, nymald
- vitpeppar, ur kvarn
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor (använd en matberedare om du har). Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
- Rensa svampen och skär den i tunna skivor.
- Smörj en ugnsfast form och varva potatis, vitlök och svamp i den. Krydda med muskot, vitpeppar och salt mellan varje varv.
- Häll på grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 2 timmar.
- Servera på en gång tillsammans med sovel.