Potatis- och fänkålsgratäng

2 röster
45 min
4
potatis och fankalsgratang
Foto: Charlie Drevstam

Receptet är ur boken 

Grönsaker A-Ö 

av Paul Svensson, Bonnier Fakta

Grönsaker A-Ö

Krämig potatisgratäng med smak av fänkål - en nytänkande variant på det klassiska tillbehöret.

45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 fänkål (små med dill)
  • 400 g fast potatis, t.ex. Annika
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl havredryck
  • 50 g parmesanost, riven
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 190 grader, varmluft.
  2. Skala löken och skär lök, fänkål och potatis i tunna skivor. Lägg undan fänkålsdillen.
  3. Fräs sedan fänkål och lök mjuka med en skvätt olja i en kastrull under lock. Lägg i potatisen och häll i grädde och mjölk. Låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp allt i en smord gratängform, strö över parmesanosten och baka i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg, i cirka 25 minuter.
  5. Garnera med fänkålsdillen.
21 april 2020