Fläskfilé med äppelglaze och krämig potatissallad
Fläskfilé med äppelglaze och krämig potatissallad
25 ingredienser
50 min
Helstekt fläskfilé får i det här receptet god smak av en äppelglaze. Till det goda köttet serveras en krämig med ändå fräsch potatissallad med äpple och kapris.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 600 g fläskfilé
- salt
- nymalen svartpeppar
Äppelglaze
- 2 msk smör
- 1,5 dl äppelmos
- 2 msk sirap
- 1 klyfta vitlök (stor)
- 0,5 röd chilifrukt, finhackad
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk japansk soja
- 2 msk rödvinsvinäger
- salt
- svartpeppar, nymalen
Potatissallad med äpple
- 900 g potatis, kokt (gärna mindre storlek)
- 2,5 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1 äpple, tärnat
- 50 g sockerärtor
- 0,5 dl persilja, finhackad
- 1 klyfta vitlök (stor)
- 0,5 dl kapris
- salt
- svartpeppar, nymalen
Garnering
- 0,5 äpple, tunna skivor till garnering
- färsk persilja
Gör så här
Glaze
- Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili mjukt i smör tillsammans med timjan i en stekpanna.
- Tillsätt äppelmos, sirap, soja, och rödvinsvinäger. Låt koka ihop till en glaze. Smaka av med salt och peppar.
Kött
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Salta och peppra köttet runt om. Bryn det runtom i smör i en stekpanna.
- Lägg över köttet i en ugnssäker form. Pensla med glazen och tillaga tills innertemperaturen är 68 grader.
Potatissallad
- Koka potatisen mjuk. Häll av och låt svalna.
- Blanda ihop crème fraiche, majonnäs, finhackad persilja, riven vitlök och kapris. Skala, dela, kärna ur och finhacka äpple. Strimla salladsärtorna.
- Dela de avsvalnade potatisarna på hälften och vänd ihop allt i en skål, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
- När fläskfilén är klar, ta ut ur ugnen och pensla på mer glaze.
- Skär köttet i skivor och servera till den goda potatissalladen. Dekorera med färsk persilja och äppelskivor.