Fläskfilé i krämig dragon- och senapssås
Fläskfilé i krämig dragon- och senapssås
21 ingredienser
40 min
Riktig fredagsmiddag med fläskfilé i en härlig sås med dragon och dijonsenap. Rotfrukter i ugn serveras till.
Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips:
Vilken fredagsrätt! Den är som tagen ur min uppväxt hemma i villan på Ekerö. Med en krämig och gräddig sås som tillbehör klarar rätten av ett rött vin med lite mer tanninstruktur (strävt vin). Fetma rundar av tanninerna och gör vinet lite mjukare. En Nebbiolo från Piemonte i Italien är ljuvligt till. Borgogno Langhe Rosso är kanonbra för under hundralappen. Ett kryddigt vin med stråk av vanilj från faten, smak av röda bär som körsbär och plommon.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 700 g fläskfilé
- smör, att steka i
- neutral olja, att steka i
- salt
- peppar
Rotfrukter
- 600 g potatis
- 2 morötter (stora)
- 1 rödlök (stor)
- 2 palsternackor (stora)
- 3 msk neutral olja
- 5 klyftor vitlök
- salt
- peppar
Sås
- 3 dl grädde
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk dijonsenap
- 1,5 tsk torkad dragon
- 1 tsk honung
- droppe citron, saft
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär potatis och lök i klyftor, palsternacka och morot i långa, knubbiga stavar. Tryck till vitlöksklyftorna med sidan på kniven. Lägg alla rotfrukterna i en baklåtsklädd långpanna, ringla över oljan samt salta och peppra.
- Baka i ugnen i 35 minuter.
- Putsa fläskfilén och skär i ca 2,5 cm tjocka skivor. Salta, peppra och bryn snabbt i olja och smör. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
- Vispa ur pannan med grädde och kalvfond. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.
- Lägg tillbaka fläskfilén och ev köttsaft i pannan och låt koka med i ca 3 minuter.
- Servera fläskfilén i sin sås och servera med de rostade rotfrukterna.