Skala potatisen. Skala och strimla löken tunt. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs schalottenlöken mjuk och glansig i smör i en stor kastrull eller panna. Tillsätt vitlöken, grädde, mjölk, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp.
Skär potatisen i tunna skivor och vänd ned i gräddkoket. Låt koka 3-4 minuter.
Vänd över allt i en gratängform och gratinera gratängen ca 20-25 minuter.
Skär fläskfilén i skivor. Salta och peppra på båda sidor.
Stek köttet i smör, krossad vitlök och timjan. Ös köttet med smöret så smakerna tränger in i köttet.
Ta upp köttet och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med stött grönpeppar, vatten och fond. Låt koka ihop och tillsätt sedan vispgrädde, dijonsenap och någon droppe soja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och låt puttra ihop till en fin sås (inte så tjock).
Servera fläskfilémedaljongerna till den krämiga potatisgratängen och den goda såsen. Garnera med timjan.