Fläskfilémedaljonger med potatisgratäng

NYHET
Fläskfilémedaljonger med potatisgratäng
Foto: TV4

Fläskfilémedaljonger med potatisgratäng

19 ingredienser

50 min

Bjud på en svårslagen helgmiddag med stekta fläskfilémedaljonger serverade med perfekt krämig potatisgratäng och en underbart god grönpepparsås.

Ingredienser

portioner
  • 650 g fläskfilé
  • smör, att steka i
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,75 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 tsk grönpeppar, torkad och stött
  • 2-3 droppar kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Garnityr

  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft
  2. Skala potatisen. Skala och strimla löken tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Fräs schalottenlöken mjuk och glansig i smör i en stor kastrull eller panna. Tillsätt vitlöken, grädde, mjölk, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp.
  4. Skär potatisen i tunna skivor och vänd ned i gräddkoket. Låt koka 3-4 minuter.
  5. Vänd över allt i en gratängform och gratinera gratängen ca 20-25 minuter.
  6. Skär fläskfilén i skivor. Salta och peppra på båda sidor.
  7. Stek köttet i smör, krossad vitlök och timjan. Ös köttet med smöret så smakerna tränger in i köttet.
  8. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med stött grönpeppar, vatten och fond. Låt koka ihop och tillsätt sedan vispgrädde, dijonsenap och någon droppe soja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och låt puttra ihop till en fin sås (inte så tjock).
  9. Servera fläskfilémedaljongerna till den krämiga potatisgratängen och den goda såsen. Garnera med timjan.