Smakrik fläskfilégryta

POPULÄRT
Smakrik fläskfilégryta Scan
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smakrik fläskfilégryta

15 ingredienser

30 min

En mustig höstgryta som passar perfekt till både vardags och helg (och till matlådan). Glöm inte att välja kött med omsorg - ditt val av svensk fläskfilé gör skillnad.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 250 g champinjoner, skivad
  • 1 purjolök, skivad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1-2 msk dijonsenap
  • färsk persilja (till garnering)

Servering

  • kokt potatis, eller pasta

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén fri från senor och skär i medaljonger 1-2 cm tjocka.
  2. Salta och peppra fläskfilén och stek i smör i en het panna. Tillsätt timjankvistar och stek medaljongerna i omgångar så att köttet blir ordentligt stekt och får en fin yta. Lägg åt sidan.
  3. Stek champinjonerna i smör i samma panna. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter. Lägg åt sidan.
  4. Stek den skivade purjolöken mjuk i lite smör. Häll i grädde och crème fraîche i pannan. Tillsätt soya, kalvfond och dijonsenap. Låt koka ihop till en sås och tillsätt champinjonerna och fläskfilén. Koka ihop tills fläskfilén är helt genomstekt.
  5. Toppa gärna grytan med lite färsk hackad persilja och servera med potatis, pasta eller en fräsch sallad!
TIPS!
Att välja svenskt kött spelar roll!
Scan artikel högrev kossa

Att välja svenskt kött spelar roll!

Kolla på klippet för att lära dig mer om hur du kan göra stor skillnad genom att välja svenskt.

Läs mer