Fläskfilé tagliata med pesto och soltorkad tomatkräm

NYHET
Fläskfilé tagliata med pesto och soltorkad tomatkräm
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Fläskfilé tagliata med pesto och soltorkad tomatkräm

16 ingredienser

45 min

Oslagbar bjudrätt med fläskfilé, hemgjord pesto, soltorkad tomatkräm och ugnsrostad potatis. Fantastiskt gott och spektakulärt serverat på en stort fat till hela middagssällskapet!

Ingredienser

portioner
  • 700 g fläskfilé
  • 900 g delikatesspotatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Pesto

  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,7 dl pinjenötter
  • 100 g parmesanost, riven

Soltorkad tomatkräm

  • 6 soltorkade tomater
  • 1 dl crème fraîche
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 30 g rucolasallad
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg potatisen i en ugnsform. Ringla på olivolja, salta och peppra. Blanda runt. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  3. Putsa fläskfilén. Salta och peppra den runtom.
  4. Stek fläskfilén i olivolja tills den fått fin färg runtom. Lägg i en ugnsform och ställ i ugnen under potatisen till köttet fått innertemperaturen 66 grader, detta tar ca 15 minuter. Ta ut, täck över och låt köttet vila i 10 minuter, då kommer innertemperaturen stiga till 70 grader.
  5. Gör peston genom att lägga basilika (spara några blad till topping), vitlök och olivolja i en mixer. Kör i någon minut, tillsätt sen pinjenötter (lägg undan 1-2 msk till servering) och kör i 1 minut till.
  6. Tillsätt riven parmesan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  7. Finhacka soltorkade tomater och blanda med crème fraiche, majonnäs samt riven vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp rucola på ett stort fat eller träskärbräda.
  9. Skär fläskfilén i skivor och lägg dem över rucolan. Klicka på den soltorkade tomatkrämen och ringla över pesto. Strö på resterande basilikablad och pinjenötter. Pressa på lite citron och servera med den rostade potatisen och några extra citronklyftor.