Fläskfilégryta med oliver och kapris

64 röster
35 min
4
Fläskfilégryta med oliver och kapris
Foto: TV4
35 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 1 klyfta vitlök, lätt krossad med skalet kvar
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl kapris
  • 100 g gröna oliver, hackade
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 2 salladslökar, skivade

Rostad potatis

  • 600 g delikatesspotatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 citron
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Rostad potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda potatisen med olja, salt och peppar i en ugnssäker form.
  3. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
  4. Fläskfilégryta
    Putsa köttet fritt från senor men behåll gärna fettet. Skär köttet i tjocka skivor bitar. Salta och peppra.
  5. Bryn köttet hårt i olja och tillsätt sedan smör och vitlöksklyfta. Vänd köttet så att båda sidor får fin yta.
  6. Plocka bort vitlöken och tillsätt vitt vin, senap, kapris, oliver och grädde. Låt koka ihop snabbt och smaka ev av med mer salt.
  7. Avsluta med persilja och salladslök precis innan servering.
  8. Servera fläskfilégrytan med den rostade potatisen.
  9. Glöm inte att matsortera rester från persilja och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga gryta. /Köket-redaktionen
4 januari 2020