Smördegsinbakad fläskfilé med svamp och rödvinssås

koket.se
Smördegsinbakad fläskfilé med svamp och rödvinssås
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Smördegsinbakad fläskfilé med svamp och rödvinssås

24 ingredienser

2 h

Lyxig bjudmiddag där Filip gör en variant på klassikern Beef Wellington. Oxfilé byts mot fläskfilé och bakas in i frasig smördeg tillsammans med prosciutto och fräst svampfyllning. Till detta serveras en rödvinssås och ugnsrostade grönsaker.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

Kött

  • 1 fläskfilé (à ca 600 g)
  • 8-10 skivor prosciutto
  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • 2 äggulor
  • 2 msk dijonsenap

Svampfyllning

  • 500 g skogschampinjoner, grovt delad
  • 2 schalottenlökar, grovt delade
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Ugnsrostade rotfrukter

  • 500 g fast potatis, delade
  • 500 g morot, delade

Rödvinssås

  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk sherryvinäger
  • majsstärkelse (utrörd i lite kallt vatten)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Svampröra

  1. Skala schalottenlöken och vitlöken. Lägg schalottenlök, vitlök och svamp en mixer. Mixa till en grov puré.
  2. Bryn svampröran tillsammans med timjan i rapsolja på medelvärme tills en del av vätskan kokat bort, ca 10-15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt svalna och ställ i kylen för att svalna helt.

Rödvinssås

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken och timjan i olja i en kastrull tills löken får lite färg.
  2. Tillsätt rött vin och låt koka ner till hälften. Tillsätt sedan vatten, kalvfond, socker och vinäger. Koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens, ca 1/3 av vätskan finns kvar.
  3. Red av med lite majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.
  4. Sila av såsen i en finmaskig sil.

Rostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala morötterna. Skär morötter och potatis i grova bitar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olja, salta och peppra. Vänd runt.
  3. Rosta i ugnen ca 30 minuter.

Inbakad fläskfilé

  1. Skär av ändarna på fläskfilén så att det blir en jämn bit. Salta och olja in fläskfilén. Bryn den runt om i en het stekpanna så att den får färg på alla sidor.
  2. Ta upp och lägg på en tallrik. Pensla den runtom med dijonsenap.
  3. Lägg ut 2 lager plastfolieark på din arbetsbänk. Placera ut prosciutton på plasten och bred sedan ut den helt avsvalnade svampröran i ett jämnt lager. Försök mäta ut på ett ungefär vilka mått du behöver för att köttbiten ska täckas helt runtom när man sedan rullar den.
  4. Lägg köttbiten i mitten och rulla ihop plastfoliearket tills du får en rulle och fläskfilén är helt täckt av svamp och prosciutto på alla sidor. Ställ i kylen i minst 30 minuter. Hit går att förbereda några
  5. dagar i förväg.
  6. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Lägg ut smördegsarket på bakplåtspapper. Rulla ut den kylda rullen med svamp och fläskfilé från plasten, placera i mitten av degen. Pensla med vispad äggula på ena långsidan. Rulla ihop till en rulle så att den penslade långsidan fäster/limmar ihop rullen. Vik in ändarna under rullen. Lägg över i en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  8. Gör valfritt mönster på smördegen, t ex ett rutmönster med diagonala snitt med en vass kniv. Pensla på äggula. Strö över flingsalt och lite färsk timjan.
  9. Tillaga i nedre delen av ugnen tills köttet har en innertemperatur på ca 65 grader, ca 25-35 minuter. Sänk gärna värmen till 160 grader efter 20 minuter.
  10. Ta ut och låt vila minst 10 minuter.

Servering

  1. Skär upp rullen i skivor och servera med rödvinssås och ugnsrostade rotfrukter.