Riesling - ett perfekt vin till fisk

Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson. Fokus ligger alltså på grundsmakerna - innehåller rätten sälta, beska eller sötma? Nedan tipsar hon om tre sorters Riesling som passar till lika många fiskrätter.

Krämiga soppor med sälta

Fiskgryta på blåmusselbuljong, sej och regnbåge. Serveras bäst med en tysk Riesling från 2017. A Christmann Riesling är ett torrt vin med hög syra som passar perfekt för att lätta upp krämiga soppor med mycket sälta. Det är ett säkert vit vins-kort att servera på en middag då det är enkelt att tycka om. 

A Christmann Riesling, 2017, Tyskland, Pfalz. Nr 5882, 139 kr

Friterad fisk

Rimmad fisk med lätt panering som serveras med små potatisar. Servera med en riktigt lyxig Riesling - Domäne Wachau Smaragd Achelten från 1995. Då syran är så hög i Riesling så håller den sig superfin länge när du lagrar den. Vinet har en superhög intensitet som passar perfekt till friterat då det uppstår spännande smakkontraster. 

Domäne Wachau Riesling Smaragd Achelten, 1995. Nr 96071, 549 kr

Kryddig fish taco

Fish taco med gravad och sotad regnbåge serveras gärna med en lite sötare Riesling. Maya rekommenderar Dr L från 2017. Sötman passar fint ihop med den sotade laxen. Används dessutom en kryddning till tacon så passar det extra bra med ett lite sötare vin då det bryter av fint. 

Dr L Riesling, 2017, Tyskland, Mosel. Nr 7218, 89 kr

Fler tips!

 • Helstekt fläskfilé med sardellsmör och rostad potatis

  Kockarnas 28 bästa recept på fläskfilé

  Fläskfilégryta, grillad fläskfilé, fläskfilé i ugn eller dubbelmarinerad fläskfilé. Fläskfilé är ett säkert kort - året om och till både vardag som festligheter.
 • vinglas

  Mat & dryck

  Förhöj måltiden och fixa festen med rätt dryck i glaset! Här samlar vi allt från proffsens vintips till recept på goda alkoholfria drinkar, äppelmust och hemgjord snaps. Skål!

 • Tacopaj med quornfärs

  Duka upp till tacokväll!

  Här hittar du allt du behöver för en helt perfekt tacokväll!
 • Potatis- och purjolökssoppa med löjrom och chips

  Tommy Myllymäkis 5 bästa recept på förrätter

  Stjärnkocken Tommy Myllymäki bjuder på 5 riktigt goda och enkla förrätter - dina middagsgäster kommer garanterat älska dem!
 • Renskavsgryta med lingon

  Mustiga långkok

  Här har vi samlat våra populära recept på vintriga goda grytor!
 • Hel kyckling

  Hel kyckling i ugn

  Att steka hel kyckling i ugn är ett smidigt tillagningssätt där insatsen är liten och utdelningen stor. Krydda kycklingen med dina favoritsmaker, lägg i en form och in i ugnen där den sköter sig själv medan du får tid över till annat. Hur bra som helst!
 • Bästa julklappen till hemmakocken_tommys såskurs

  Så lyckas Tommy Myllymäki med den perfekta rödvinssåsen!

  Lyckas med Sveriges mest älskade sås - med hjälp av Tommy Myllymäki!
  Sponsrat innehåll