Krispig fisk med småpotatis och dipp

Riesling - ett perfekt vin till fisk

Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson. Fokus ligger alltså på grundsmakerna - innehåller rätten sälta, beska eller sötma? Nedan tipsar hon om tre sorters Riesling som passar till lika många fiskrätter.

Krämiga soppor med sälta

Fiskgryta på blåmusselbuljong, sej och regnbåge. Serveras bäst med en tysk Riesling från 2017. A Christmann Riesling är ett torrt vin med hög syra som passar perfekt för att lätta upp krämiga soppor med mycket sälta. Det är ett säkert vit vins-kort att servera på en middag då det är enkelt att tycka om. 

A Christmann Riesling, 2021, Tyskland, Pfalz. Nr 5882, 161 kr

Friterad fisk

Rimmad fisk med lätt panering som serveras med små potatisar. Servera med en riktigt lyxig Riesling - Domäne Wachau Smaragd Achelten från 1995. Då syran är så hög i Riesling så håller den sig superfin länge när du lagrar den. Vinet har en superhög intensitet som passar perfekt till friterat då det uppstår spännande smakkontraster. 

Krispig fisk med småpotatis och dipp domäne wachau

Domäne Wachau, Riesling Smaragd Ried Loibenberg, 2021. Nr: 6021, 221 kr (ordervara).

Kryddig fish taco

Fish taco med gravad och sotad regnbåge serveras gärna med en lite sötare Riesling. Maya rekommenderar Dr L från 2017. Sötman passar fint ihop med den sotade laxen. Används dessutom en kryddning till tacon så passar det extra bra med ett lite sötare vin då det bryter av fint. 

Dr L Riesling, 2021, Tyskland, Mosel. Nr 7218, 111 kr.

*Artikeln är uppdaterad i februari 2024. *