Blåmusselgryta med fisk och grönsaker

2 röster
30 m
4

Smakrik gryta med vinkokta musslor, fisk, fänkål, potatis och friterad purjolök. 

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • Maizena, för att reda lite lätt

Till grytan

  • 600 g fisk, skuret i gaffelvänliga bitar
  • 0,5 fänkål, fint skivad
  • 500 g potatis, tärnad och förkokt
  • 8 körsbärstomater, delad
  • 4 msk örter, ex dill, persilja, sticklök ex
  • 4 msk purjolök, friterad
  • Surdegsbröd
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Hacka schalottenlöken, vitlöken och fräs i oljan. Slå på vin och låt koka upp innan musslorna läggs i, lägg på ett lock och låt koka 2-3 minuter så att musslorna har öppnat sig.
  4. Lyft upp musslorna och slå i mejerierna. Låt koka ett par minuter, smaka av med salt, cayenne och red lätt med maizena. Smaka av med ev några droppar äppelcidervinäger, salt och cayenne.
  5. Till grytan
    Lägg ned fisken och fänkål låt den sakta koka klar innan potatisen tillsätts. Servera i 4 skålar och toppa med hackade örter och friterad purjolök och servera med surdegesbröd.
22 februari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...