Grillade kycklingspett med grillade tomater

Shish taouk - Grillade kycklingspett med grillade tomater
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Grillade kycklingspett med grillade tomater

55

5 steg att laga

17 ingredienser

1 h

Saftiga kycklingspett som fungerar lika bra att tillaga på grillen som i ugnen. Zeina marinerar dem i en yoghurtblandning fylld med goda kryddor och serverar med libabröd, ajvar relish och persilja! Perfekt sommarmiddag för hela familjen!

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina hummus

Upptäck Mellanösterns smaker! Gå Zeinas onlinekurs.
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 900 g kycklingfilé

marinad

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 citron, saften
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk pul biber (turkiska chiliflakes, kan ersättas med vanliga chiliflakes eller paprikapulver)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • salt
  • peppar
  • grillspett
  • 300 g körsbärstomater (på kvist)

Till servering

  • libabröd
  • persilja
  • ajvar relish

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och låt stå medan du förbereder kycklingen. Skär kycklingen i bitar. Häll över marinaden och blanda ordentligt.
  2. Täck med plast och låt gärna kycklingen marineras i kylen några timmar. Gärna över natten. Om du inte har tid att vänta så kan du låta kycklingen marineras i rumstemperatur i 30 minuter.
  3. När kycklingen har marinerats, trä den på spett. Grilla i ugn eller på grillen. Lägg antingen tomaterna bredvid kycklingen på grillen eller på en plåt i ugnen.
  4. I ugn: Värm ugnen till 225 grader med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler med en plåt under. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
  5. På grillen: Grilla kycklingen ca 6-8 minuter på varje sida.