• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish

Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish

12 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Vardagsenkel korvrätt med bulgur smaksatt med inlagda citroner och hemgjord ajvar relish.

Ingredienser

4 portioner
  • 6 färska lammkorvar
  • 4-5 röda paprikor
  • 1 aubergine
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk vinäger
  • 4 port bulgur
  • 1-2 inlagd citron
  • 1-2 kruka färsk bladpersilja
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Inlagda citroner

  • 5 citroner, ekologiska
  • 1 kanelstång
  • 3 lagerblad
  • 1 chili (om du vill ha hetta)
  • 2 msk olivolja
  • 2 citroner, saften
  • vatten, hett
  • salt
  • en lufttät burk

Gör så här

  1. Börja med ajvaren. Sätt ugnen på 230 grill.
  2. Lägg hela paprikor och aubergine på en plåt. Tillaga i ugnen tills skalet svartnar, ca 30 minuter.
  3. Lägg i en bunke, täck med plastfolie och låt svettas i 30 minuter. Dra bort skal från paprika och ta bort kärnhuset. Gröp ut köttet från auberginen. Lägg i en mixer med riven vitlök och kör några varv.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna, stek den mixade röran på låg värme i ca 30-40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt svalna.
  6. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Hacka bladpersiljan. Finhacka de inlagda citronerna. Lägg i en skål och blanda ner bulgurn.
  7. Stek korven tills den får fin färg. Servera korven tillsammans med ajvar och bulgur.
  8. Inlagda citroner
    Diska glasburken ordentligt i hett vatten.
  9. Tvätta citronerna ordentligt, skär bort den lilla spetsiga delen på citronens båda sidor. Skär sedan ett kryss i mitten, lägg salt i krysset. Lägg lite salt i botten av glasburken.
  10. Tryck in citronerna i burken, de ska ligga tätt ihop, inte flyta runt. Lägg även i kanelstången, lagerblad och eventuellt chilin. Häll i citronsaften, täck med lite hett vatten och avsluta med olivoljan.
  11. Låt stå på en sval och mörk plats minst 1 vecka (helst 30 dagar för bäst smak). Förvara sen i kylen. Hållbarhet cirka 6 månader.
  12. Glöm inte att matsortera rester från citroner, paprikor och aubergine för mer hållbar matlagning och njut av din stekta lammkorv med citronbulgur och hemgjorda ajvar /Köket-redaktionen