Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish

Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kryddig lammkorv med citronbulgur och hemgjord ajvar relish

7

12 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Vardagsenkel korvrätt med bulgur smaksatt med inlagda citroner och hemgjord ajvar relish.

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina hummus

Upptäck Mellanösterns smaker!
Gå Zeinas onlinekurs. 
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 6 färska lammkorvar
  • 4-5 röd paprika
  • 1 aubergine
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk vinäger
  • 4 port bulgur
  • 1-2 inlagd citron
  • 1-2 kruka färsk bladpersilja
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Inlagda citroner

  • 5 citron, ekologiska
  • 1 kanelstång
  • 3 lagerblad
  • 1 chili (om du vill ha hetta)
  • 2 msk olivolja
  • 2 citron, saften
  • vatten, hett
  • salt
  • en lufttät burk

Gör så här

  1. Börja med ajvaren. Sätt ugnen på 230 grill.
  2. Lägg hela paprikor och aubergine på en plåt. Tillaga i ugnen tills skalet svartnar, ca 30 minuter.
  3. Lägg i en bunke, täck med plastfolie och låt svettas i 30 minuter. Dra bort skal från paprika och ta bort kärnhuset. Gröp ut köttet från auberginen. Lägg i en mixer med riven vitlök och kör några varv.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna, stek den mixade röran på låg värme i ca 30-40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt svalna.
  6. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Hacka bladpersiljan. Finhacka de inlagda citronerna. Lägg i en skål och blanda ner bulgurn.
  7. Stek korven tills den får fin färg. Servera korven tillsammans med ajvar och bulgur.
  8. Inlagda citroner
    Diska glasburken ordentligt i hett vatten.
  9. Tvätta citronerna ordentligt, skär bort den lilla spetsiga delen på citronens båda sidor. Skär sedan ett kryss i mitten, lägg salt i krysset. Lägg lite salt i botten av glasburken.
  10. Tryck in citronerna i burken, de ska ligga tätt ihop, inte flyta runt. Lägg även i kanelstången, lagerblad och eventuellt chilin. Häll i citronsaften, täck med lite hett vatten och avsluta med olivoljan.
  11. Låt stå på en sval och mörk plats minst 1 vecka (helst 30 dagar för bäst smak). Förvara sen i kylen. Hållbarhet cirka 6 månader.
  12. Glöm inte att matsortera rester från citroner, paprikor och aubergine för mer hållbar matlagning och njut av din stekta lammkorv med citronbulgur och hemgjorda ajvar /Köket-redaktionen