Grillad karré med italiensk bearnaisesås

NYHET
Grillad karré med italiensk bearnaisesås
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Grillad karré med italiensk bearnaisesås

29 ingredienser

1 h

Dante ger favoritsåsen nummer ett en italiensk touch och byter dragon mot rosmarin, salvia och persilja. Himmelskt gott ihop med krispigt rostad potatis och saftigt grillad fläskkarré.

Ingredienser

portioner
  • ca 600-800 g fläskkarré
  • färsk rosmarin
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Italiensk bearnaisesås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 svartpepparkorn, lätt krossade
  • 1 lagerblad
  • 2-3 stjälkar persilja (endast stjälkarna)
  • 2 äggulor
  • ca 250 g smör
  • 1 citron, finrivet skal
  • ca 2 msk färsk rosmarin, finhackad
  • ca 2 msk färsk salvia, Finhackad
  • ca 2 msk färsk persilja, Finhackad
  • worcestersås, några stänk
  • cayennepeppar, en knivspets
  • salt

Ugnsrostad potatis

  • 800 g potatis
  • olivolja
  • salt

Sallad till servering

  • salladsmix
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • olivolja

Gör så här

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela potatisarna i jämnstora bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och vänd runt med olivolja och salt. Rosta i ugnen i ca 30-40 minuter.

Italiensk bearnaisesås

  1. Smält smöret och ställ det åt sidan, det ska svalna ner till ungefär 50-55 grader.
  2. Koka ihop rödvinsvinäger, vitt vin, schalottenlök, några rosmarinkvistar, vitlöksklyfta och svartpepparkorn med lagerblad och några persiljestjälkar tills ungefär hälften återstår. Ställ åt sidan och låt svalna något innan du silar den och behåller vätskan.
  3. Jag brukar alltid förbereda min monteringsstation på följande vis: 1. En sauteuse eller kastrull där jag gör såsen i. 2. En blöt trasa att sätta kastrullen på så att den inte åker runt. 3. En skål med lite extra reduktion att reglera smak och konsistens med. 4. En extra kastrull och en slickepott att hälla över såsen i när den är klar. Jag brukar göra det för jag inbillar mig att den inte spricker lika lätt om såsen får vila i en kall kastrull där värmen inte fortsätter flöda underifrån. Slickepotten använder jag för att få med all sås till den nya kastrullen. Viktigt att ingen sås går till spillo! Nu till att göra klart bean!
  4. Blanda 3 msk reduktion med 2 äggulor och värm på under konstant omrörning (använd vattenbad om du vill!) tills det bildas en ganska fast äggkräm (ca 65 grader).
  5. Häll därefter i det smälta smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt, precis som när man gör en majonnäs. Såsen ska bli tjock och blank. Blir såsen föör tjock tillsätter du lite till av reduktionen och blir bean inte tillräckligt tjock tillsätter du mer smält smör. När såsen har en bra konsistens häller du över den i den förberedda kastrullen. Smaka då av såsen med salt, cayennepeppar, finrivet citronskal, worcestersås och eventuellt några droppar reduktion eller citronjuice. Vänd därefter ner de finhackade örterna. Varmhåll på en lätt ljummen plats, blir såsen för varm kommer den att spricka.

Fläskkarré

  1. Torka fläskkarrén med hushållspapper. Salta och peppra därefter på båda sidorna. Grilla på hög temperatur i ungefär 3-4 minuter på varje sida till de fått fin färg och innertemperaturen är ca 60 grader. Beroende på hur varm grillen är får du eventuellt flytta runt köttet på grillen så att det inte får för mycket färg innan det når 60 grader innertemperatur. Låt därefter köttet vila i minst 10 minuter, då bör köttet ha nått en innertemperatur på ca 68°C. Efter att köttet har vilat brukar jag ge köttet en sista kyss på grillen, ca 30 sekunder på varje sida.

Sallad

  1. Blanda upp salladen med vinäger, salt och olivolja.

Servering

  1. Skär köttet i tunna skivor och toppa med nymalen svartpeppar och salt. Bjud tillsammans med rostad potatis, bearnaisesås och sallad.