Mischas bästa vintips till lax 3

Mischas bästa vintips till lax

Ingen kan kombinera smaker som vår Mischa Billing! Och i stundande påsktider åker det fram många olika varianter på fisk, där speciellt lax är en stor favorit. Här ger Mischa sina bästa tips!

Vad är ett måste på påskbordet hos dig Mischa? 

– Färsk nykokt vit sparris med en nyslagen hollandaise är ju för mig helt fantastiskt och något jag egentligen alltid längtar efter. Till detta dricker jag gärna Petit Chablis Sainte Clair, J M Brocard Chablis, Frankrike 169 kr (nr: 5588). Ett torrt vitt vin som är piggt, friskt med smak av äpplen, mineraler och citrus.

Efter att ha gått din vinkurs förstår vi att man inte bara kan välja vin efter råvara – utan snarare efter smakerna. Gravad och rimmad lax är poppis på påskbordet– hur väljer man vin till det?

– Här är det ju smakerna sött, salt och syrligt som avgör valet av vin. Jag personligen tycker om att dricka ett vitt vin med hög friskhet och med smak av gul stenfrukt. Vinet får gärna ha en liten sötma. Servera det svalt vid ca 8 grader.

Ett bra tips på ett sådant är Ruppertsberger Nussbien, Riesling Kabinett, Plafz Tyskland 89 kr (nr: 5901).

Ibland kan det vara gott att istället bryta av sältan och sötman med ett helt torrt vin och då dricker jag gärna ett muscadetvin från Loire: Château de Cleray Muscadet Sèvre et Maine sur lie, Loire Frankrike 99 kr (nr: 2185).

 
En klassiskt inkokt lax med potatis – vad finns i ditt glas då Mischa?

– Ett vitt vin från varmare klimat med smaker av solmogen frukt och citrus, samt med lite djupare toner av nötter från ekfat, som till exempel Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australien 99 kr (nr 6463). Det fungerar också perfekt till den grillade laxen! 

Många startar grillen till påsk. En örtgrillad lax med kronärtskockssallad, vad passar för vin?

– Ett riktigt fylligt vitt vin med bra struktur och kraft som Black Stallion Napa Valley Chardonnay, USA 269 kr (nr: 75360). Vinet har en kraft och finess med mycket smak av äpple och frukt och en rejäl fatkaraktär som håller hela vinet. Denna passar också fint till den inkokta laxen!

Sill är alltid klurigt, vad rekommenderar du för dryck här?

– Här tycker jag att man ska köpa på sig lite olika sorters påsköl och testa och prova och få till ett härligt snack om smaker och vad man tycker om och varför.

Påsköl redaktionens tips

 
Kanske dyker det upp en krämig laxgratäng med dill, citron och potatismos till kvällens påskmiddag, vilket vin bjuder du på då?

– Här bjuder jag gärna på riesling från Österrike som är friskt och aromatiskt med smak av äpple och mineraler. Friskheten och mineralerna balanserar fint upp krämigheten. Jurtschitsch Langenlois Riesling, 2019 Kamptal, Österrike 159 kr (nr: 2939).

Nyfiken på att lära dig mer om mat och vin i kombination? Mischas onlinekurs passar såväl nybörjare som för den som vill veta lite mer. Klicka in här för att få ett smakprov >>

Artikeln är uppdaterad mars 2024

Läckra laxrecept till påskfirandet

Ugnsbakad lax och laxfilé

ENKELT
Abba Ugnsbakad lax med sweet chili & citronsås
ENKELT
Abba Ugnsbakad lax och spetskål i krämig citronsås
ENKELT
Lax i ugn med feta och oliver

Gravad lax på goda sätt

Lax till buffén

ENKELT
Grillad lax med krämig potatissallad
ENKELT
Abba Laxsida i ugn med citronsås betor och sparris