Klassisk gravlax

Klassisk gravlax
Foto: Tv4
Håkan Thörnström
Håkan Thörnström

Klassisk gravlax

16 ingredienser

30 m + tid i kyl

Klassisk gravlax med senap- och dillsås är en rätt som passar perfekt till julbordet!

Ingredienser

portioner

Gravad lax

  • 1 dl strösocker
  • 2 msk salt
  • 0,5 tsk vitpepparkorn, krossade
  • 1 knippe dill
  • 500 g lax

Senap- och dillsås

  • 1 knippe dill
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk skånsk senap, grov
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Servering

  • bröd, rostat
  • dill
  • citron

Gör så här

Gravad lax

  1. Blanda socker, salt, krossad vitpeppar och hackad dill.
  2. Gnid in laxbiten med blandningen och strö resterande blandning över. Täck med plastfilm. Låt stå framme i en timme innan du placerar den i kylen i ca 1,5 dygn.
  3. Torka av den gravade laxen och skiva upp den i fina skivor.

Senap- och dillsås

  1. Hacka dillen och vispa torrt med socker. Tillsätt senap.
  2. Häll i rapsoljan i en fin stråle och vispa vidare så att oljan binds i senapsblandningen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servering

  1. Servera lax och sås med rostat bröd, dill och citron.