Lax i ugn med sojastekt broccoli

koket.se
Lax i ugn med sojastekt broccoli
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Lax i ugn med sojastekt broccoli

16 ingredienser

30 min

Den här sötstarka laxrätten gör du enkelt i ugn och har massor av härliga koreanska smaker som chili, sesam och soja. Perfekt som bjudrätt!

Tips! Gochujang är en chilisås med mycket hetta. För en mildare och barnvänligare variant går den att byta mot ketchup.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 1,4 kg laxsida

Glaze

  • 5 msk gochujang
  • 5 msk mirin
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 2 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk svarta sesamfrön, rostade

Sojastekt broccoli

  • 2-3 broccoli
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 msk japansk soja

Till servering

  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • limefrukt, klyftor
  • 4 port kokt ris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienserna till glazen.
  3. Lägg laxen i en form och pensla generöst med glazen.
  4. Baka i 150 grader ugn i ca 20 minuter för en mjukbakad skivig lax, 30 minuter för en traditionellt bakad lax. Ta sedan ut ur ugnen och strö över salladslök samt både vita och svarta sesamfrön. Lägg limeklyftor runtom.
  5. Under tiden laxen bakas, bryt broccolin i buketter och skär stammar i mindre bitar. Stek på hög värme i lite olja i några minuter till broccolin är lite brynt men fortfarande spänstig. Häll över soja sista minuten av stekningen.
  6. Servera laxen med brynt broccoli och kokt ris.