Laxgratäng med citron- och dillsås
Laxgratäng med citron- och dillsås
13 ingredienser
40 min
Tareqs recept på en fantastiskt god och enkel laxgratäng med citron- och dillsås och potatismos. En komplett måltid för hela familjen!
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
- 600 g laxfilé utan skinn
- salt
- peppar
Mos
- 600 g mjölig potatis (t ex King Edward)
- 3 msk smör
- 1 äggula
- ev mjölk
Citron- och dillsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl fiskbuljong
- 2-3 msk citronsaft, färskpressad
- 1 knippe färsk dill
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär laxen i åtta bitar. Salta och peppra. Lägg i en ugnssäker form.
- Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt smör, smaka av med salt och tillsätt sedan äggulan. Om konsistensen är för hård eller känns torr så kan du tillsätta lite mjölk tills
- du får den konsistens du önskar. Tänk på att moset inte ska blir för löst.
- Spritsa eller klicka ut potatisen kring fisken i formen.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölet. Tillsätt grädde och fiskbuljong under konstant vispning så att du får en slät och fin sås. Koka såsen minst 10 minuter och smaksätt med salt och peppar. Avsluta med att tillsätta den pressade citronsaften och rikligt med hackad dill.
- Häll såsen över fisken i formen och gratinera allt i ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen har fått fin färg.
Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och skal från äggen för en mer hållbar matlagning och njut av din goda laxgratäng! /Köket redaktionen