Morötter med citronkräm, honungsrostade valnötter och varmrökt lax

NYHET
koket.se
Morötter med citronkräm, honungsrostade valnötter och varmrökt lax
Foto: Köket.se
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Morötter med citronkräm, honungsrostade valnötter och varmrökt lax

Av: Matilda Klarqvist

Från: Kökets middag

16 ingredienser

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2025, Matilda Klarqvist bjuder här på en smakrik vardagsrätt där rostade morötter bjuds med varmrökt lax, len citronkräm och crunchiga valnötter.

logo
Matilda Klarqvist

Se Matilda Klarqvist laga receptet

Ingredienser

  • ca 1 kg morot
  • 1 citron, saft
  • 0,5 kruka färsk dill
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Citronkräm

  • 250 g mascarpone
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar

Till servering

  • 500 g varmrökt lax
  • 2 dl valnötter, hackade
  • 2 msk honung
  • 80 g färsk pepparrot
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj morötterna och skär på hälften på längden och lägg på en plåt. Ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 25-30 minuter, tills morötterna är gyllene och genomstekta. Pressa på citronsaft och finhackad dill direkt när plåten tas ut från ugnen.
  2. Blanda ihop citronkrämen och förvara i kylen till servering.
  3. Grovhacka valnötterna och rosta dem i en torr stekpanna, häll på honung och lite salt och stek ytterligare några minuter på låg värme.
  4. Skala och riv pepparrot fint.
  5. Lägg citronkrämen i botten på en stor tallrik, sedan morötterna. Toppa med pepparrot, honungsrostade valnötter och färsk dill.
  6. Servera med varmrökt lax.