Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2025, Matilda Klarqvist bjuder här på en smakrik vardagsrätt där rostade morötter bjuds med varmrökt lax, len citronkräm och crunchiga valnötter.
Värm ugnen till 200 grader. Skölj morötterna och skär på hälften på längden och lägg på en plåt. Ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 25-30 minuter, tills morötterna är gyllene och genomstekta. Pressa på citronsaft och finhackad dill direkt när plåten tas ut från ugnen.
Blanda ihop citronkrämen och förvara i kylen till servering.
Grovhacka valnötterna och rosta dem i en torr stekpanna, häll på honung och lite salt och stek ytterligare några minuter på låg värme.
Skala och riv pepparrot fint.
Lägg citronkrämen i botten på en stor tallrik, sedan morötterna. Toppa med pepparrot, honungsrostade valnötter och färsk dill.