Citron- och limegravad lax med fänkål
Citron- och limegravad lax med fänkål
9 ingredienser
Det är busenkelt att grava laxen själv, men börja i tid. Först ska den ligga i frysen i tre dygn, sedan grava i kylen i två. Men där sköter den sig själv. Citrus och lime gör den här laxen väldigt fräsch.
Ingredienser
- 800 g laxsida, filead med skinnet kvar
- 2 tsk vitpepparkorn
- 4 msk strösocker
- 3 msk salt
- 1 kruka dill
- 1 citron, skal
- 1 limefrukt, skal
- 1 litet fänkålsstånd
- citronskal och dill till garnering
Gör så här
- Tina den frysta laxen.
- Stöt vitpepparn grovt i mortel.
- Blanda pepparn med socker och salt.
- Gnid in hälften av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan.
- Hacka dillen grovt, även stjälkarna.
- Klappa in även dillen och rivet citrusskal på köttsidan, och lägg sedan i en plastpåse och förslut.
- Låt ligga på ett fat i kylen i två dygn, vänd tre fyra gånger under tiden.
- Häll bort laken som bildas.
- Vid serveringen: skrapa bort dill och pepparkorn.
- Skär skivor så tjocka som du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål.
- Garnera med dill och rivet citronskal.