Citron- och limegravad lax med fänkål

Citron- och limegravad lax med fänkål
Foto: Ulrika Pousette
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Citron- och limegravad lax med fänkål

9 ingredienser

Det är busenkelt att grava laxen själv, men börja i tid. Först ska den ligga i frysen i tre dygn, sedan grava i kylen i två. Men där sköter den sig själv. Citrus och lime gör den här laxen väldigt fräsch.

Ingredienser

  • 800 g laxsida, filead med skinnet kvar
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk salt
  • 1 kruka dill
  • 1 citron, skal
  • 1 limefrukt, skal
  • 1 litet fänkålsstånd
  • citronskal och dill till garnering

Gör så här

  1. Tina den frysta laxen.
  2. Stöt vitpepparn grovt i mortel.
  3. Blanda pepparn med socker och salt.
  4. Gnid in hälften av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan.
  5. Hacka dillen grovt, även stjälkarna.
  6. Klappa in även dillen och rivet citrusskal på köttsidan, och lägg sedan i en plastpåse och förslut.
  7. Låt ligga på ett fat i kylen i två dygn, vänd tre fyra gånger under tiden.
  8. Häll bort laken som bildas.
  9. Vid serveringen: skrapa bort dill och pepparkorn.
  10. Skär skivor så tjocka som du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål.
  11. Garnera med dill och rivet citronskal.