Ugnsbakad lax med hollandaise på brynt smör
Ugnsbakad lax med hollandaise på brynt smör
18 ingredienser
45 min
Perfekt tillagad lax i ugn serveras i detta recept med en sås som du sent kommer glömma - hollandaise på brynt smör. För krisp och färg bjuds råstekt sparrisbroccoli till.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 600 g laxfilé
- olivolja
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 200 g sparrisbroccoli
- smör, till stekning
Smör- och dillslungad potatis
- 900 g delikatesspotatis
- 20 g smör
- 1 msk färsk dill, finskuren
- flingsalt
Brynt smörhollandaise
- 300 g smör
- 2 äggulor
- 0,5 citron, rivet skal
- 1 msk citronsaft
- 3 msk vatten
- cayennepeppar
- salt
Garnityr
- dillvippa
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Salta och peppra fisken. Ringla över lite olja och gnid in fisken med den. Lägg fisken i en ugnssäker form.
- Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 50 grader.
- Gör under tiden såsen. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt under vispning. Dra bort från värmen och låt svalna.
- Vispa ihop äggulor, citronsaft, rivet citronskal och vatten i en kastrull. Värm upp under omrörning på medelhög värme tills det blir 65 grader, det skall precis bara gå ihop till en kräm.
- Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och en knivsudd cayennepeppar.
- Råstek sparrisbroccolin i smör, salta.
- Slunga den kokta potatisen i smör, dill och flingsalt.
- Servera den perfekt stekta laxen med den magiskt goda såsen, potatisen och den råstekta sparrisbroccolin. Dekorera med en dillvippa!