Krispig sesamlax

krispig sesamlax
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask
Tareq Taylor Kökets middagSara Ask

Krispig sesamlax

18 ingredienser

30 min

Mmm gör laxen extra god med ett krispigt täcke av sesamfrön och pankoströbröd. Grönsakerna tillagar du enkelt i ugnen samtidigt som laxen och samtidigt hinner du svänga ihop det goda smöret.

Ingredienser

portioner
  • 3 msk sesamfrön, vita eller svarta
  • 1 dl pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g laxfilé (i bit med skinn)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm chiliflakes
  • 200 g broccoli (gärna sparris­broccoli)
  • 200 g rödlök (gärna små färsklökar)
  • salt
  • malen svartpeppar

Lime- och ingefärssmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk limeskal, finrivet
  • 1 tsk limejuice, färskpressad
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 krm salt

Till servering

  • kokt ris (eller quinoa eller fullkornsbulgur)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.

  2. Blanda smöret med limeskal, limejuice, ingefära, vitlök och salt.

  3. Blanda sesamfrön, cornflakes (eller ströbröd), olja och salt i en skål. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord plåt eller långpanna. Klappa in den med salt och chiliflakes och bred ut sesamtäcket.
  4. Skär broccolin i mindre buketter (sparrisbroccoli be- höver inte skäras alls). Skär löken i klyftor, eller dela i halvor om de är små. Lägg ut på plåten och ringla över lite olja. Krydda med salt och peppar.
  5. Tillaga mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är klar (laxens innertemperatur ska vara cirka 50 grader).
  6. Bjud med lime- och ingefärssmöret och kokt ris eller gryn.