Rödbetsgravad lax med Leilas hovmästarsås
Rödbetsgravad lax med Leilas hovmästarsås
14 ingredienser
2 dygn
Gravad lax är en riktig klassiker på julbordet. Genom att använda rödbeta i gravningen får laxen en vacker rosa kant. Servera gärna med Leilas goda hovmästarsås som spetsas med lite espresso.
Ingredienser
Rödbetsgravad lax
- 1,2 kg färsk laxsida, med skinn
- 0,5 dl salt
- 1 dl strösocker
- 10 svartpepparkorn
- 4 dillstjälkar
- 1 rödbeta
Hovmästarsås med espresso
- 1 dl svensk, slät senap
- 2 msk rödvinsvinäger
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- 2 dl neutral matolja
- 2 msk espresso, kall
- 1 knippe färsk dill, skuren
Gör så här
- Lägg laxsidan på en plåt eller i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken.
- Blanda samman salt, socker och grovt krossade pepparkorn.
- Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot plåten. Strö dillstjälkar över laxen och täck med plastfilm.
- Låt laxen stå i kylen i cirka 1 dygn, vänd på den minst en gång under detta dygn.
- Ös laxen med spadet. Riv rödbetorna grovt och täck hela köttsidan på laxen, låt den grava i 1 dygn till.
- Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor med en laxkniv.
Hovmästarsås
- Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med kall espresso. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.