Rödbetsgravad lax med Leilas hovmästarsås

2 dygn
Rödbetsgravad lax, Leilas recept
Foto: Stephanie Bjelkstam
2 dygn

Du behöver

Rödbetsgravad lax

  • 1,2 kg färsk laxsida (med skinn)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 4 dillstjälkar
  • 1 stor färsk rödbeta

Hovmästarsås med espresso

  • 1 dl svensk, slät senap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 2 dl neutral matolja
  • 2 msk kall espresso
  • 1 knippe färsk skuren dill

Gör så här

  1. Lägg laxsidan på en plåt eller i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken.
  2. Blanda samman salt, socker och grovt krossade pepparkorn.
  3. Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot plåten. Strö dillstjälkar över laxen och täck med plastfilm.
  4. Låt laxen stå i kylen i cirka 1 dygn, vänd på den minst en gång under detta dygn.
  5. Ös laxen med spadet. Riv rödbetorna grovt och täck hela köttsidan på laxen, låt den grava i 1 dygn till.
  6. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor med en laxkniv.
  7. Hovmästarsås
    Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar.
  8. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med kall espresso. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept