Krämig citronpasta med ugnsbakad lax
Krämig citronpasta med ugnsbakad lax
13 ingredienser
30 min
Snabblagad och god middag med ugnsbakad lax, stekt zucchini och pasta i gräddig citronsås.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 4 port laxfilé (à 140 g)
- 1 zucchini
- 400 g linguine (eller annan pastasort)
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 2 msk smör
- 3 dl grädde
- 1 citron
- 3 dl parmesanost, riven
- 1 knippe färsk persilja, hackad
- 1 kruka färsk basilika, hackad
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg laxen i en ugnssäker form. Pensla med olivolja, salta och peppra
- Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills laxen har en innertemperatur på 48 grader.
- Skär zucchinin i tunna skivor. Stek den tills den fått fin färg i olivolja i en stekpanna. Ta upp och låt vila på en tallrik.
- Stek vitlöken mjuk i smöret, utan att den tar färg. Häll på grädden och låt koka upp. Riv citronzest och rör i. Pressa i halva citronen och rör om.
- Koka pastan 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen. Spara 3 dl av pastavattnet.
- Lägg pastan och 1 dl pastavatten i såsen som fortfarande puttrar på spisen. Lägg i parmesan, hackad persilja och basilika och låt puttra ihop under omrörning i 1 minut. Tillsätt mer pastavatten om det börjar bli torrt. Smaka av med salt, peppar och ev mer pressad citron.
- Ta ut laxen ur ugnen och servera med pastan och stekt zucchini.